28 Март 2024, 15:43 Днес (9) | Вчера (12)

Оригинална измама с пури

25 Април 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Местен адвокат от град Шарлот, Нова Каролина, САЩ, си поръчва от чужбина кутия пури (съдържаща 24 броя). Те били много рядък и много скъп вид ($15 000 кутията!).

Местен адвокат от град Шарлот, Нова Каролина, САЩ, си поръчва от чужбина кутия пури (съдържаща 24 броя). Те били много рядък и много скъп вид ($15 000 кутията!). След като кутията с пурите пристига, адвокатът побързал да ги застрахова. Направил застраховка против кражба и пожар.
За около месец време, като е изплатил само първата застрахователна вноска от 10-те вноски по разсрочено плащане на застрахователната премия, адвокатът изпушил пурите и предявил претенция към застрахователната компания за изплащане на щети по застрахователната полица. В претенцията си той подробно обяснил, че пурите били безвъзвратно погинали "в резултат на серия от малки пожари", и настоявал застрахователната компания да му ги изплати. Застрахователната компания отказала да му ги плати, основавайки се на очевидното и безспорно обстоятелство, че тези "малки пожари" са следствие от това, че адвокатът лично е ликвидирал пурите, като ги е изконсумирал по най-популярния начин ­ изпушил ги е.
Адвокатът остава недоволен от отказа на застрахователната компания и се обръща с иск срещу нея в съда. Там той впряга всичките си адвокатски умения и спечелва делото. Произнасяйки се, съдията се съгласява със застрахователната компания, че искът е абсурден и нелеп. Въпреки това съдията казва, че адвокатът притежава валидно застрахователно покритие по редовна застрахователна полица, по която застрахователната компания явно е застраховала пурите против всякакъв пожар, тъй като не е изрично указано в застрахователната полица точно срещу какъв пожар е валидна процесната застраховка. Ето защо застрахователната компания била длъжна да изплати застраховката.
Вместо да губи време и пари в дълги процедури по обжалвания, застрахователната компания приема решението на съда и изплаща на адвоката 15 000 долара, за да покрие "загубата" на толкова ценните пури в "серията от малки пожари".
Но след като адвокатът осребрява чека, застрахователната компания веднага пуска оплакване в полицията, искайки ареста на адвоката. Обвинява го в причиняването на серия от 24 "малки пожара", с които умишлено е увредил застраховано имущество. В последвалото наказателно производство пред съда застрахователната компания представя като писмени доказателства застрахователната полица и адвокатското самопризнание за изпушването на цигарите от предишното дело. Адвокатът въпреки отчаяната си съпротива този път губи наказателното дело и е осъден на 24 месеца ефективно лишаване от свобода, както и да заплати 24 000 долара обезщетение на застрахователя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив