24 Април 2024, 18:58 Днес (12) | Вчера (6)

Осем асоциации ще повишават финансовата грамотност на учащите се

15 Ноември 2017 17:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 ноември 2017, 17:47

Браншовите организации са на мнение, че устойчиви резултати могат да се постигнат единствено с мащабна инициатива

Меморандум за устойчиво партньорство в инициативи за повишаване на финансовата и икономическа грамотност на учащите бе подписан от осем водещи браншови асоциации от финансовия сектор. На събитието днес присъства и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който изрази подкрепата си за начинанието.

Целта на инициативата е да се установи устойчиво партньорство в дейности, насочени към  повишаване на финансовата и икономическа грамотност на учащите в българската образователна система. 

"Финансовата грамотност е ключова компетентност на 21 век, защото качеството на живота ни зависи и ще зависи все повече от нея. Тя е особено важна за децата и младежите предвид нарастването на личната отговорност за финансовата ни обезпеченост и многообразието и сложността на финансовите продукти и услуги", заяви Светла Несторова, председател на Асоциацията на българските застрахователи. Според нея динамиката и непредвидимостта на съвременния живот поставя особени предизвикателства пред младежите, защото те ще трябва в още по-висока степен да умеят да управляват рисковете, включително по отношение на техния живот, здраве, финансово състояние.  А за да могат да го правят, те трябва да са адекватно подготвени, да са финансово грамотни.

Партньорските организации се обединиха около разбирането, че устойчиви резултати могат да се постигнат единствено с мащабна инициатива за повишаване на финансовата грамотност на завършващите гимназисти и чрез дълготрайно залагане на съответния предмет в учебната програма.  За целта те разчитат на подкрепата на Министерството на образованието и науката. Партньорите по меморандума ще предприемат поредица от стъпки, включително започване на преговори с Министерството на образованието и науката и други държавни институции, привличане на партньори от неправителствения сектор, които притежават съответния опит и компетентност, проучване на европейския и световен опит и добри практики в сферата, използване на собствената мрежа и контакти за осигуряване на нужните ресурси, и други.

Меморанумът бе подписан от:
Асоциация на банките в България /АББ/
Асоциация на българските застрахователи /АБЗ/
Българска асоциация за лизинг /БАЛ/
Българска асоциация за потребителско кредитиране /БАПК/
Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/
Българска асоциация на застрахователните брокери /БАЗБ/
Българска асоциация на лицензираните инвестиционни посредници /БАЛИП/
Българска асоциация на управляващите дружества /БАУД/

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив