07 Юли 2024, 05:21 Днес (0) | Вчера (0)

Осигурителните дружества се борят за място под слънцето

25 Юли 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Основен пакет на НЗОК не оставя територия за доброволното осигуряване

Експерти от дружествата за доброволно здравно осигуряване ще работят съвместно с експерти от Министерството на здравеопазването по промени в основния пакет услуги, гарантирани от бюджета на НЗОК. Сключвaнето на договори за абонаментно обслужване е в противоречие със закона, се твърди в становище на Комисията по финансов надзор по повoд на сигнал от Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно осигуряване (АЛДДО).
Сключването от лечебните заведения на договори за абонаментно медицинско обслужване без определен вид, обем и цени представлява прикрита форма на доброволно здравно осигуряване и е в нарушение на Закона за здравното осигуряване. Това е становището на Комисията по финансов надзор, изпратено до Министерството на здравеопазването по повод сигнали от АЛДДО. От своя страна Министерството на здравеопазването ще изпрати до всички лечебни заведения официално писмо с разяснения по становището и указание за стриктно спазване на закона. Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев след среща с УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.
Министерството на здравеопазването изиска споменатото тълкуване на разпоредбата в Закона за здравното осигуряване, след като в началото на юли Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване алармира, че продължава незаконната практика болниците да сключват договори за абонаментно обслужване на фирми и индивидуални лица. Срокът лечебните заведения да приведат дейността си в съответствие с изискванията на закона изтече точно преди два месеца, в края на май.
Вторият основен въпрос, който УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване постави на проведената среща със заместник-министър Салчев, бе изработването на адекватен основен пакет медицински дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, чрез който да се регламентира по-точно и територията на доброволното здравно осигуряване. По Закона за здравното осигуряване този пакет се утвърждава от министъра на здравеопазването, а дружествата за доброволно здравно осигуряване могат да обезпечават предоставянето на здравни услуги извън него или по изключение ­ и в обхвата на задължителното здравно осигуряване.
Асоциацията настоява да се регламентира по-точно основният пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК ­ т. е. видовете услуги и обемът им, който НЗОК заплаща, за да се уточнят и услугите, които може да предложи доброволното здравно осигуряване. Основният пакет трябва да се регламентира и финансово гарантира в интерес на здравноосигурения така, че пациентът да знае какво получава от задължителното и какво ­ от доброволното здравно осигуряване, заявиха представителите на асоциацията на проведената среща. По този начин хората ще са наясно за какво плащат вноските си, а и ще се подобри ефективността на действие на цялата система на здравно (задължително и доброволно) осигуряване.
Според УС на асоциацията действащият в момента основен пакет е много широк и на практика покрива всички медицински дейности, така че не оставя територия за доброволното здравно осигуряване. В същото време пакетът не е реално остойностен и не е гарантиран, затова и медицинските услуги, които здравноосигурените могат да получат, заплатени от НЗОК, са лимитирани. Така на практика дружествата за доброволно здравно осигуряване дублират медицинските дейности, които хората трябва да получат, но не получават или са затруднени да получат в системата на задължителното здравно осигуряване. Това не е пътят за развитие на здравния сектор, е позицията на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.
По време на срещата зам.-министър Петко Салчев заяви, че Министерството на здравеопазването е заинтересовано да се въведат и спазват ясни правила за дейността на дружествата и тяхното развитие, защото министерството гледа на доброволното здравно осигуряване като на един от допълнителните източници на финансиране за получаване на повече като количество и по-качествени медицински услуги. То е и една от формите за реално развитие и преструктуриране на здравната система, каза д-р Салчев.
Участниците в срещата изразиха общото си виждане, че е необходимо да се направи анализ на ефективността на използвания ресурс от НЗОК. Те заявиха и че е необходима широка обществена дискусия за обхвата на основния пакет медицински услуги, за да се постигне консенсус между всички институции по неговия обхват. Постигната бе договорка за съвместна работа на експерти от Министерството на здравеопазването и от частните здравноосигурителни фондове по промени по основния пакет. Първата такава среща на експертно ниво ще се състои в началото на септември. Целта е въпросът за новия основен пакет услуги да бъде решен преди преговорите и сключването на НРД 2004.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 05 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8109
GBP 2.4796 2.4887 2.3101
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив