18 Април 2024, 03:46 Днес (0) | Вчера (11)

Особеностите на руското национално застраховане

16 Юли 2012 17:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 юли 2012, 17:32
Под лиценза на creativecommons

Задължителното застраховане на имуществото беше въведеноо още в СССР през 1983 година, и...отменено с решение на Върховния съд през 1999 година заради несъответствие с Гражданския кодекс

В Русия в случай на стихийни бедствия работи неизменно едно правило – колкото повече са жертвите и съответно вниманието на обществото, толкова по-големи компенсации получават пострадалите. Тази порочна схема обаче не прави по-отговорни нито чиновниците, нито самите пострадали.

В деня след потопа в Краснодарския край, когато нищо още не беше ясно за компенсациите, местните вече знаеха какво и по какъв сценарий ще се случи.

„Ще платят кат миналия път по 20 хил. рубли за ремонт на сградите”, коментира пред руското издание „Пари” Лидия Ногина, живееща на ул. „Островски” в Кримск.

„Миналият път” – това беше десет години по-рано, когато в Кримск имаше значително по-малко жертви, но градът пострада от достатъчно мощен потоп.

Тогава всъщност мнозина не получиха озобщо никаква помощ. Според изданието въпреки гръмките оещания, мнозина този път просто ще се изселят.

По-късно опасенията на пострадалите не се оправдаха – за компенсации държавата и местните власти не се поскъпиха. От федералният бюджет бяха отпуснати 3,8 млрд. рубли, като за всеки пострадал се падат по 175 хил. рубли при условие, че имуществото му може да се възстанови. За собствениците на онези 400 къщи, които не подлежат на ремонт, регионът отпуска по 150 хил. рубли.

Паралелно с това всеки пострадал ще получи еднократна помощ от 10 хил. рубли от държавата, а семействата на загиналите, според статистиката 172-ма човека, ще получат по 2 млн. рубли.

Допълнително премиерът Дмитрий Медведев обеща към ноември държавата да построи къщи на онези, чиито домове не подлежат на възстановяване.

Според оценка на една от водещите руски застрахователни компании – СК ”Макс”, съвкупните обезщетения, които ще изплати секторът са далеч от компенсаците от региона и държавата. Юридическите лица ще получат от застрахователите не повече от 390 млн. рубли, а физическите – около 216 млн. рубли.

Въпреки гръмките обещания, мнозина в Кримск продължават да си задават въпроси. Подобно наводнение не се случва за първи път, защо тогава жителите не бяха предупредени?

Защо властите не бяха готови? Защо няма система за ранно оповестяване? И т.н. и т.н.

 Медведев за пореден път се изказа в смисъл, че руснаците трябва да развиват застрахователната си култура. Това обаче е дежа вю. Задължителното застраховане на имуществото беше въведеноо още в СССР през 1983 година, и...отменено с решение на Върховния съд през 1999 година заради несъответствие с Гражданския кодекс.

Трудно е да накараш някого насила да застрахова имота си, но компенсациите, които изплаща държавата освен, че оставят дупки в бюджета, не правят собствениците по-отговорни.

Така че се налага изводът, ако пострадаш от подобна стихия, тя поне трябва да е достатъчно мащабна, че да си струват компенсациите.

Днес  1 евро се разменя за 39,8874 рубли.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив