29 Март 2024, 14:14 Днес (8) | Вчера (11)

Остава бедственото положение в Североизточна и Южна България

21 Декември 2012 09:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 декември 2012, 09:43
БНТ

Девет области с предупреждение за опасно ниски температури

Остава бедственото положение в Североизточна и Южна България. От вчера до тази сутрин спасителни екипи са помогнали на над петстотин души, съобщи главен комисар Тодор Бързилов, началник на Националния оперативен щаб "Пожарна безопасност и защита на населението". Остава все още обявеното бедствено положение на територията на област Шумен, разградските общини Исперих и Самуил, общините Суворово, Долни чифлик, Бяла, Дългопол, Аксаково, Ветрен и Аврен от област Варна и в Бургаска област община Руен.
Комисар Бързилов апелира гражданите, които се подготвят да пътуват, да тръгват с пълен резервоар на автомобилите, заредени мобилни телефони и резервни топли дрехи, за да са по-лесни почивните и празничните им дни. 
Главният път от Шумен за Търговище е единственият проходим на територията на Шуменска област, съобщават от Областното пътно управление, цитирани от БНР. По него се пропускат само пътническите автобуси от и за София, както и леки автомобили, оборудвани с вериги. На места преспите са по-дълбоки от два метра. През нощта екипите на пътната служба са направили пробиви по част от останалите главни пътища в региона, но участъците все още не могат да бъдат отворени. Очаква се до обед да започне поетапното пропускане на автомобили в посока Варна и през Ришкия проход.
Бедственото положение ще е в сила поне до 21 часа тази вечер. Днешният ден е обявен за неучебен за университета "Епископ Константин Преславски", съобщава Радио Шумен.
Пътищата от Разград за Русе, Търговище, Попово, Кубрат и Исперих и от Кубрат за Русе и за Зaвет вече са отворени за движение за леки автомобили с вериги, съобщи кореспондентката ни Марина Бенова. Продължава почистването на останалите пътища в региона. Роторен снегорин от Русе е изпратен по най-проблемния участък от главния път за Шумен при отклонението за Лoзница, където е имало и закъсал микробус с петима пътници.
Към момента няма бедстващи хора по пътищата на областта. Снеговалежът е спрял, а вятърът е утихнал и не се образуват нови навявания, но на места все още има преспи над два метра, съобщи дежурният в Областното пътно управление.
Екипи на Агенция "Пътна инфраструктура" продължават борбата с преспите в Североизточна България, съобщи председателят на оперативния щаб по зимната поддръжка към агенцията Георги Златев: "В област Варна очакваме днес да бъде възстановено движението по прохода Провадия-Айтос за лекото движение, като до вечерта ще бъде направено всичко възможно и за тежкото движение да бъде възстановена тази връзка. Също така връзката, която е основният проблем - между Шумен и Варна, в момента всички екипи и от двете страни атакуват преспите, които на места достигат до 3-4 метра и за целта се използват челни товарачи, които да могат да преместят тази снежна маса, така че се надяваме до обяд да бъдат възстановени основните направления към населените места".
По информация от Агенция "Пътна инфраструктура" автомагистрала "Тракия" е затворена в отсечката Бургас-Карнобат. Магистрала "Хемус" е затворена в отсечката Девня-Варна. Въведен е обход през село Ветрино за Каспичан. В областите Габрово, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Русе и Бургас се затваря цялата пътна мрежа за моторни превозни средства с тегло над 3,5 тона.
Снегонавявания са затворили всички пътища в област Варна, твърдят от областното пътно управление. В Добрич са отворени направленията за Карапелит и Тервел; околовръстен път Добрич; Добрич-Гененерал Тошево-КПП "Кардам"; Добрич-Балчик-Оброчище-Кранево-Варна.
В 9 области у нас е обявен код жълт заради опасно ниските температури, съобщи БНТ. Очаква се в Шумен, Руен, Исперих и Самуил бедственото положение да бъде да бъде отменено тази вечер.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив