12 Октомври 2024, 11:21 Днес (0) | Вчера (5)

Оставка разбуни фармацевтичния бранш

08 Април 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Агенцията по лекарствата ще има нов директор, а досегашният й ръководител д-р Борислав Борисов ще остане консултант за поне три месеца, съобщи здравният министър Славчо Богоев. Той уточни, че ще приеме оставката на досегашния директор, въпреки че все още няма подписано решение.

Агенцията по лекарствата ще има нов директор, а досегашният й ръководител д-р Борислав Борисов ще остане консултант за поне три месеца, съобщи здравният министър Славчо Богоев. Той уточни, че ще приеме оставката на досегашния директор, въпреки че все още няма подписано решение.

Изпълнителната агенция по лекарствата е най-ключовата държавна структура за фармацевтичния бранш. Тя издава разрешенията за производство, употреба и продажба на медикаменти, регистрира дрогерии, съгласува вноса, контролира производителите и търговците на едро и дребно. Директорът й е с петгодишен мандат и се назначава от здравния министър след одобрението на премиера.

Борисов е шеф на агенцията от юни 1998 г. Имах успешен мандат, но заявката за втори би означавала, че се заемам по-скоро с обществено-политическа дейност, заяви той пред "Дневник". Като постижения в работата на агенцията Борисов отбеляза приемането на България за член на Европейската агенция по лекарствата през 2003 г., въвеждането на добрата производствена практика и завишения контрол в търговската мрежа и сред производителите. Оставката на сегашния шеф на агенцията беше депозирана още през лятото на 2003 г. Тогава се заговори, че Борисов напуска, защото е бил подложен на натиск да пусне за продажба в България 44 лекарства на скандалния руски бизнесмен и депутат Владимир Бринцалов. Той е известен като пират на фармацевтичния пазар, а в Русия се водят десетки дела срещу него за фалшифициране на препарати.

Мотивите са лични, нямаме конфликти със Славчо Богоев, каза Борисов и отрече, че оставката му е свързана с Бринцалов. Процедурата около вноса на медикаментите на Бринцалов е спряна от няколко месеца, тъй като агенцията е изпратила въпроси, които са възникнали в процеса на регистрацията, и на тях още не е отговорено.

Борисов обяви, че няма да работи във фармацевтичната индустрия. Обсъждат се няколко имена за неговия пост, каза министър Богоев, но не уточни кои са кандидатурите. В здравните среди се лансират две имена. Като най-вероятен наследник на Борисов се спряга Добрин Свинаров - брат на военния министър Николай Свинаров и член на комисията по позитивния лекарствен списък. В момента той работи в Александровска болница. Другият кандидат е председателят на комисията д-р Емил Христов.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7890
GBP 2.4796 2.4887 2.3371
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив