04 Май 2024, 06:51 Днес (0) | Вчера (0)

Осъдиха Wal-Mart Stores Inc. да заплати $172 млн. на свои служители

23 Декември 2005 12:39 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Калифорнийски съд задължи американската компания Wal-Mart Stores Inc., която управлява най-голямата верига магазини в света да изплати компенсация в размер $172 млн. на свои служители, затова, че незаконно ги е лишавала от обедна почивка, предаде Associated Press.

Съдът постанови, че Wal-Mart е виновна в нарушаване на закон от 2001 година, който задължава корпорациите да осигуряват минимум половин час на ден обедна почивка на служители, чиято смяна надхвърля 6 часа.

Компенсация ще бъде изплатена на общо 116 000 бивши и настоящи служители на Wal-Mart Stores Inc.

От общата сума, постановена от съда компенсациите са за $57 млн., а останалите $115 млн. са административни глоби.

В момента в американските съдилища се водят общо около 40 дела срещу тази компания за различни нарушения на трудовото законодателство.

През септември тази година сжители от шест държави на водещата световна верига магазини за продажби на дребно заведоха дело срещу минималното заплащане, често под държавно гарантирания минимум в съответните страни, незаплащането на извънредния труд, липсата на медицински и пенсионни застраховки и др.

Искът беше подаден от 15 служители на компанията-оператор на търговската верига от Бангладеш, Свазиленд, Индонезия, Китай и Никарагуа.

Тъжителите протестират срещу минималното заплащане, често под държавно гарантирания минимум в съответните страни, незаплащането на извънредния труд, липсата на медицински и пенсионни застраховки, унизителното държане от страна на супервайзърите в съответните клонове и др.

Освен тях искът е и от четири калифорнийски тъжители – двама служители на Kroger Co. – подразделение на Ralph's and Safeway Ind. grocery stores, доставчици на водещата световна верига магазини, които твърдят, че под натиска на Wal-Mart са им били редуцирани доходите.

Прокурорът Тери Колингсуърт от специализираните трудови съдилища на САЩ смята, че потенциално зад иска биха могли да застанат още 100 000 служители на компанията.

През май тази година, стотици хора протестираха над две седмици пред супермаркета на Wal-Mart в Стоктън, Калифорния, заради отказа на компанията да осигури медицински застраховки на огромна част от служителите си.

В подкрепа на протестиращите се обявиха и много синдикални структури в щата - като United Food and Commercial Workers, International Longshore and Warehouse Union, California School Employees Association, Service Employees International Union и Stockton Teachers Association.

Синдикалните активисти твърдят, че Wal-Mart не полага веобходимите грижи за служителите си, докато от компанията обясняват, че общо 86% от служителите на компанията, които са на почасови договори имат медицински застраховки по различни програми, а 56 на сто от служителите получават пълна медицинска застраховка.

Активистът от местния синдикат United Food & Commercial Workers - Джак Ловел, твърди, че именно служителите с най-ниски доходи са принудени да разчитат на федералните здравни програми и не могат да си позволят скъпо лечение.

Според него други вериги - като Safeway, S-Mart и Raley "само чакат удобен момент, за да орежат по подобие на Wal-Mart разходите за медицински застраховки".

Ловел е заявил още, че ще призове членовете на синдикатите в страната да бойкотират продажбите на компанията.

Говорителят на Wal-Mart - Тара Стюард е заявила, че продажбите на този клон от веригата магазини не позволяват изразходването на необходимите за цялостното застраховане на персонала средства.

В началото на юни Wal-Mart съобщи, че се интересува от разширяване на бизнеса в посока Централна и Източна Европа.

Миналата година международните продажби на Wal-Mart представляваха 21 на сто от общите продажби на групата в размер на 285 млрд. долара. Годишният ръст за веригата е 28 млрд. долара.

Wal-Mart се изправи и пред проблема за снабдяването след падането на търговските квоти за Китай. От компанията обявиха, че няма да разчитат основно на китайската страна, като ще продължат да снабдяват продукция от различни държави с цел да бъде по-конкурентоспособна. Американската компания получава подкрепата на неправителствените организации за продажбата на продукция от различни страни от третия свят.

За справка - компанията отчете за първото тримесечие на 2005 година продажби в размер на $82.2 млрд., което е ръст от 10.2% спрямо аналогичния период на предходната година и чиста печалба в размер на $3.2 млрд. - или ръст на годишна база от 16.2%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив