25 Април 2024, 16:34 Днес (12) | Вчера (12)

От 1 до 10 бона доплащане за краден ток

11 Април 2019 09:15 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 април 2019, 09:09

Бум на ползването на софтуер за манипулиране на електромерите

От 1 до 10 бона доплащане за краден ток предвиждат новите правила за измерване на електроенергия, които след по-малко от месец се очаква да влязат в сила. Това съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов по време на тематична дискусия в София. Той добави, че цената на крадения ток е колкото на технологичния, която е по-висока от тази за изправните абонати, пише в. Монитор.
"Кражбата на ток трябва да бъде пречупвана през призмата на националната сигурност, защото енергетиката е стожер на националната сигурност", заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на дискусията. По думите й, кражбите на ток засягат пряко енергийните дружества, всички потребители на електрическа енергия, тъй като кражбите водят до понижаване качеството на услугата, като често вредите, които се нанасят, и разходите за отстраняването им, превишат размера на самата кражба.
За миналата година са установени над 10 000 кражби на ток. За "Електроразпределение-Юг" (ЕВН) са били 2751, за "ЕРП-Север" ("Енергопро") - 2156 и от ЧЕЗ установените кражби на електроенергия са били 6645.

"Промяна на схемата на свързване и неправомерно присъединяване са най-честите случаи, в които се констатира кражба на електрическа енергия", каза още председателят на КЕВР Иван Иванов. "Срокът, който КЕВР дава за възстановяването на сумата за ползването на ток в първия случай е 90 дни, а във втория - 180 дни. Самото натоварване за изчисляване на ползваната енергия при промяна на схемата на свързване е 8 часа, докато при неправомерно присъединяване - 24 часа", обясни Иванов.

"Около 34 000 -35 000 мегаватчаса електроенергия се краде всяка година", каза директорът "Експлоатация и поддържане" в "ЧЕЗ Разпределение-България" Виктор Станчев. "В 88% от случаите кражбите са свързани с битови потребители. Самото количество електрическа енергия, която е била ползвана неправомерно, е почти еднакво от битовите (54%) и стопански (46 на сто)", добави той. "Имаме трайно запазване на нивата на подаваните сигнали и констатираните нарушения", заяви още Станчев. По думите му по-притеснително е високото ниво на рецидивите - 21% от хванатите крадци са с повече от едно нарушение.

Според Николай Николов от "ЕРП Север" краденият ток и по-новите правила остава по-евтин. Той обясни, че електромерите се манипулират по много начини. "Например нощната тарифа с евтин ток продължава по 16 часа. Многократно са е увеличават софтуерните манипулации. За това трябва да се помисли по този проблем в новите правила за измерване", призова той.

Гочо Чемширов от "Електроразпределение-Юг" (ЕВН) предлага краденият ток трябва да бъде заплащан по тарифата за недостиг и да бъде около 200 лв. за мегаватчас. И от трите ерепета заявиха, че не искат да печелят от завишени цени на таксуване на крадения ток, а да се озаптят крадците.

Александър Йорданов член на КЕВР опроверга твърденията, че краденият ток ще бъде изчисляван на по-ниска цена, отколкото плащат изрядните абонати. По думите му през признатите разходи за технологичен разход регулаторът компенсира една съществена част от загубите на ерепетата. Според експерта дружествата трябва да се погрижат служителите им да не злоупотребяват с паролите за защита на софтуера за управление на електромерите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив