07 Май 2024, 03:24 Днес (0) | Вчера (0)

От 1 ноември цените на самолетните билети ще са в евро

08 Октомври 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

От 1 ноември тази година България ще прилага решението на ИАТА /Международната въздухоплавателна организация/ за координиране на тарифите за превоз на пътници по въздух и свързаните с тях допълнителни такси, които ще бъдат в евро.

Това съобщиха на пресконференция в сряда представители на авиокомпаниите в България, както и представители на ИАТА.

Всички основни проблеми при преминаването към новата валута за определяне на тарифите за самолетни билети вече са решени.

Авиокомпаниите са обявили цените си за зимния сезон 2003-2004 в евро и са ги заложили за продажба в системата "Амадеус". "Туристическите агенции ще отчитат продажбите до 31 октомври т.г. включително в долари по курса на деня, а след тази дата в евро", информира Йордан Карамалаков, управител на ИАТА за България.

За продажбите, извършени в лева след 1 ноември 2003 година, ще се прилага фиксиран курс на еврото, равен на 1.95 лв за едно евро. Този курс ще бъде валиден едновременно и за продажби на билети на гражданите и при отчитането на приходите от страна на агенциите към ПSP-България. Курсът може да се променя съгласувано с "Райфайзенбанк" не по-рано от края на месеца.

За връщане на суми по билети, издадени преди 1 ноември т.г. в долари, ще се прилага курсът евро-долар валиден за деня, в който е издаден билета.

"С въвеждането на еврото като валута, с която ще се номинират цените на българския авиопазар, се създават ясни правила за всички участници в този процес", подчерта Христо Тодоров, търговски директор на авиокомпания "България ер". Тези правила ще бъдат еднакви както за авиопревозвачите, така и за туристическите агенции, и за крайния клиент. Въвеждането на еврото ще намали възможността от загуби при промяна на курса на валутата.

Според представители на авиобизнеса туристическите агенции също са настоявали за промяна от долар към евро. Така според тях се предотвратяват проблемите с поемането на разликите при различните курсове на валутата.

Друго неудобство е било превеждането на долара от една банка в клиринговата "Райфайзенбанк", което струва доста пари. "С въвеждането на еврото това задължение отпада за туроператорите и на практика означава директен принос в тяхната финансова стабилизация", допълни Йордан Карамалаков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив