29 Май 2024, 03:28 Днес (0) | Вчера (7)

От 1 юни Турция щяла да възобнови рестрикциите за българските превозвачи

28 Май 2013 12:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 май 2013, 13:00
Булфото

Въпреки аргументите на българската страна, от турска нямат желание да се решават проблемите и да се откажат от незаконните действия спрямо българските превозвачи, които противоречат на международните конвенции

От 1 юни ще продължат рестриктивните мерки спрямо българските превозвачи от страна на турските власти, като дори ще има и нови. Такава е позицията на Асоциацията на турските превозвачи – UND по думите на Койчо Русев, член на УС на АЕБТР, цитиран от агенция "Фокус". Това, според него, е станало известно след осемчасови преговори в Истанбул от страна на българския и турския бранш.

Според съобщение на Министерството на транспорта негова делегация също е в Турция за преговори по казуса. Тя беше договорена при срещата на транспортните министри на България Кристиян Кръстев и на Турция Бинали Йълдъръм наскоро в Лайпциг.

От българска страна в разговорите участват и представители на Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт(БАСАТ).

"Подготвихме протокол, с който искахме да намерим някакви решения, да сближим позициите си, но те са категорични, че от 1 юни ще продължат рестриктивните мерки, като са записали, че дори ще има и нови. Става ясно, че всичко е по тяхно предложение. Министерството на транспорта е направило предложение до митниците, от там е разпоредено на граничните пунктове и всичко е с цел – да се смачка конкурентноспособността на българските превозвачи", коментира още Койчо Русев.

По думите му въпреки аргументите на българската страна, от турска нямат желание да се решават проблемите и да се откажат от незаконните действия спрямо българските превозвачи, които противоречат на международните конвенции. По думите му сред основните аргументи от турска страна, е че българските превозвачи им изземват товарите.

При това положение не остава нищо друго освен от българска страна да настоява за реципрочни мерки спрямо турските превозвачи, обясни Русев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8037
GBP 2.4796 2.4887 2.2990
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив