20 Април 2024, 15:41 Днес (0) | Вчера (10)

От 1 юни отпадат квотите за българи, работещи в Швейцария

18 Април 2016 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 април 2016, 11:07
Под лиценза на creativecommons

Отпадат още и ограниченията за работа в граничните зони за самостоятелнo заети или за наети лица, преминаващи границата за работа в Швейцария

От 1 юни тази година отпадат квотите за българи, работещи в Швейцария. Това стана ясно след решение от 13 април 2016 г. на Федералното правителство на Конфедерация Швейцария. Приета е частична ревизия на разпоредбите на Споразумението за свободно движение на хора, между  Швейцария и ЕС. Така, ако заетите лица изпълняват предвидените в Споразумението условия, то съответните кантонални служби издават необходимите разрешителни за пребиваване и с право на работа в Швейцария, без да правят предварителна проверка  на пазара на труда.

Условията, на които следва да отговарят лицата, които искат да работят в Швейцария са: лицето да има сключен трудов договор с швейцарски работодател, копие на който следва да се подаде в съответната кантонална миграционна служба; самонаети лица, които искат да упражняват самостоятелна професия в Швейцария, трябва най-напред да подадат документи за признаване на придобитата от тях специалност, квалификация и др. в Швейцария. Процедурата по признаване се прави от Държавния секретариат по икономика и едва след това те могат да упражняват професията си като самостоятелно наети лица.

Отпадат още и ограниченията за работа в граничните зони за  самостоятелно заети или за наети лица, преминаващи границата за работа в Швейцария. Това засяга погранични работници, български граждани, живеещи и работещи в Германия, Франция, Италия или Австрия, които ежедневно преминават границата и работят на територията на Швейцария.

Предоставящите услуги самонаети лица и т.нар. командировани служители могат вече да пребивават и извършват дейност до 90 дни на календарна година във всички браншове, само като  се регистрират. Ако ще работят в следните специални четири сектора: строителство, градински и ландшафтни дейности, почистващи и хигиенизиращи дейности, както и портиерски и услуги по сигурността, се изисква електронна регистрация от първия работен ден.

С отпадането на квотите българските и румънски граждани, които упражняват трудова дейност в Швейцария от 01.06. 2016 г., са длъжни  да обявяват своето пристигане в Швейцария и да извършат адресната си регистрация в съответната община, в която ще живеят и да предприемат съответните стъпки за  получаване на необходимото разрешително за пребиваване.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив