29 Март 2024, 03:52 Днес (0) | Вчера (11)

От 2018 г. подаваме данъчните си декларации в електронен вид, реши НСТС

04 Октомври 2016 15:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 октомври 2016, 17:16

За бизнеса задължението ще бъде от другата година

Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри предложенията за промени на данъчното законодателство. Социалните партньори разгледаха проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, предаде БТА.
Според предложенията на финансовото министерство от 2018 година ще се въведе задължение да подаваме данъчните си декларации в електронен вид. За бизнеса задължението ще бъде от другата година.

През следващата година ще имаме право да избираме дали да подаваме декларациите на хартия или в електронен вид. Ще се запази правото на облекчение, ако го направим по електронен път до 31 март, но се въвежда и горен праг на облекчението от 1000 лева. Работодателите и синдикатите поискаха да остане още няколко години възможността за декларирането на данъците на хартия. "С това също така ще отпаднат и облекченията интернет декларирането, което по никакъв начин не трябва да се допуска, защото е стимул за коректните данъкоплатци", заяви  Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал, цитиран от БНР. Ако данъците бъдат декларирани и платени до 31 януари да се ползва тази отстъпка, която е предвидена в сегашният закон.
Синдикатите допълниха, че 40 процента от българите нямат достъп до интернет, затова е необходим по-дълъг преходен период за пълното отпадане на онлайн декларациите. Освен това ще трябва да има още стимули за семействата, смята Тончо Томев от КНСБ. В сегашното  си състояние тези облекчения, които се ползват за деца, това е един ефект между 20 и 60 лева на година, което е крайно недостатъчно.

Необходимо е да се декларират и плащат данъците на починали близки, според данъчните промени. Финансовото министерство обаче може да преразгледа това  искане, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Социалните партньори принципно не възразиха срещу необходимостта от плащането на задълженията, но поставиха въпроса за установяването им от страна на близките на починалия. Проблем с установяването и декларирането на доходите на починал близък има основно в случаите, когато той е бил самоосигуряващ се или едноличен търговец, обясни финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР.
Примерно, един едноличен търговец, независимо от това, че предприятието му загива заедно с него, съпътността от фактически отношения и от имущество и доходи, които той е формирал за определен период, продължава да съществуват. Има много казуси, при които данъчната администрация, при липса на регламент в законодателството, се налага да извършва една доста по-сложна процедура на ревизии, за да установи съответните задължения, една доста по ангажираща, между другото, наследниците процедура.
Все пак решението не е окончателно, заяви министър Горанов. Водени сме от това, че го правим, за да въведем някакъв ред и регламент, можем да го преразгледаме още следващата седмица.

За да се стимулират безкасовите плащания, ще можем да ползваме един процент или до 500 лева облекчение от годишната данъчна основа, ако получаваме доходите си по карта и правим 80 процента от плащанията си безкасово. Социалните партньори изразиха опасения, че ако се въведе данъчно облекчение за безкасовите плащания, това ще стимулира сивата икономика.

От 2017 година ще има увеличение на акциза върху цигарите, като поскъпването им ще бъде с 10-15 стотинки.
Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че с предложенията за промени се спазва ангажимента да няма параметрични промени на данъчната политика, не се предвижда увеличение на данъците.
Работодателите подкрепиха общият подход за запазване на данъчната тежест.

Бизнесът за пореден път изрази недоволство, че и през тази година няма да се въведе принципът "замърсителят плаща" за такса битови отпадъци .

Синдикатите също принципно подкрепиха предложенията за промени, но посочиха, че е нужно въвеждането на необлагаем минимум. Задължението за подаване на декларация за починали близки според синдикатите ще създаде затруднения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив