06 Май 2024, 07:21 Днес (0) | Вчера (1)

От 3 до 5 години ще усещаме икономическите последици от войната в Украйна

02 Март 2022 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 2 март 2022, 11:11

Икономическите последици от войната в Украйна ще се усещат в следващите три до пет години, прогнозира в новия епизод на подкаста „На всяка цена“ по БНР финансистът Преслав Райков.

По думите му основните ефекти ще се усетят през покачването на цените на храните, петрола и природния газ, както и някои ключови суровини, доставяни основно от Русия и Украйна.  

Инфлацията ще е по-голяма от очакваната, което може би ще накара централните банки да пристъпят към по-големи повишения на лихвените равнища в опит да я укротят, коментира Райков.  

Петролът и природният газ поскъпнаха чувствително от началото на военния конфликт. Според Преслав Райков покачването на цената на черното злато до 90 долара за барел е провокирано от политиката на ОПЕК+, но ръстът над тези стойности се дължи на геополитическото напрежение. Финансистът не вярва Русия да бъде изключена от ОПЕК+ заради военната агресия в Украйна, но "може да бъде санкционирана" с покачване на количествата петрол на пазара в опит да се балансира цената.  

Въпреки всичко тя ще остане висока и не е изключено да достигне и до 120 долара за барел, ако Русия реши да спре газовите доставки като контрамярка срещу санкциите, коментира Райков. По думите му оптимизъм да не се стигне до такъв сценарий дават преговорите с Иран. При положителен развой страната ще се върне на петролния пазар, но няма да успее веднага да го направи с пълния възможен обем. 

Доставките на пшеница и други селскостопански култури ще бъдат нарушени заради конфликта, което вече се отразява в сериозно покачване на цените им. В Египет огромна част от тези култури се внасят именно от Русия и изолацията на федерацията от международната търговия може да доведе до дефицита им в африканската държава. Това може да има не само икономически последици, но и да доведе до недоволство, което да прерасне в нова Арабска пролет, коментира Преслав Райков.  

Когато бъдат окончателно прекратени военните действия, най-вероятно част от санкциите срещу Русия ще бъдат отменени, прогнозира финансистът. Причината е, че те имат много тежък икономически ефект не само върху Москва, но и в целия свят. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив