20 Април 2024, 01:54 Днес (0) | Вчера (10)

От 4 млн. жилища у нас над 20 хиляди сгради са лошо поддържани

09 Октомври 2018 14:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2018, 14:35

Ако профилактират заварките в съединенията, сградите могат да имат много дълъг експлоатационен период

Близо 4 милиона са жилищата в България, от които над 20 хиляди са в сгради, които са стари и лошо поддържани. При тях е наложително да бъдат обследвани и цялостно оздравени или пък да бъдат съборени, за което са необходими сериозни финансови средства, предаде БНР. Експерти предупреждават, че панелните блокове, строени през 60-те, 70-те години на 20 век, наближават края на експлоатационния си срок. За това алармират от новосформираната Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост.

"Поддържането на жилищния фонд е преди всичко отговорност на собствениците и на институциите. Това е един колективен процес, който следва да намери своето изражение в поемане на по-голяма лична отговорност от собствениците за правилното управление и поддържане на  своето имущество, защото българите сме свикнали домът ни да започва от входната врата на апартамента, не от входната врата на блока", коментира Ламбро Попов, председател на Асоциацията.

"Като че ли държавата няма да има необходимия ресурс да продължи тази стратегия за санирането. Парите са доста на фона на всички сгради, които имат нужда от обновяване. Малко над 2000 сгради са одобрени, има подадени 5 хиляди заявления, но финансирането по програмата е спряно за нови кандидатури. Предполагам, че се търси решение за удължаване срока на програмата, за намиране на нови финансови инструменти".

Според проф. д-р инж. Тодор Бараков, дългогодишен преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия, където е ръководил катедрата за Масивни конструкции, панелните сгради са едни от най-добрите по отношение на сигурност и носимоспособност, както на вертикални натоварвания, така и по отношение на сеизмични, земетръсни натоварвания. Тези сгради обаче трябва да се поддържат.

"Проблемът е понякога е недобрият монтаж на панелните сгради, но това е по-малката беда. Във фасадите и в калканните стени има много съединения, заварки, които, ако е проникнала влагата в тях, с течение на времето корозията започва да оказва своето негативно въздействие. От тази гледна точка, ако се поддържат добре калканите и фасадите на сградите и е спрян достъпът на влага до тях, по този начин се запазват съединенията между отделните елементи", каза проф. Бараков.

По отношение на срока на експлоатационната годност, той каза, че при проектирането на такива сгради никога не е мислено за срок на експлоатационна годност.

"Сега с новите европейски норми, които влязоха, налагат определени ограничения, които трябва да спазваме, за да гарантираме минимален експлоатационен срок на сградите от 50 години, но това не означава, че сградите ще живеят 50 години. По принцип стоманобетонът е един много добър материал, който е като концентрирания алкохол – колкото повече стои, толкова по-здрав става и по-добър. Ако ние се грижим за запазване на заварките в съединенията, тези сгради могат да имат много дълъг експлоатационен период", подчерта проф. Бараков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив