19 Април 2024, 13:18 Днес (7) | Вчера (11)

От 6 юни ще прекратяват служебно регистрацията на неизправни автомобили

04 Юни 2018 10:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2018, 09:14

Служебната дерегистрация ще бъде отбелязвана само в информационната система на КАТ

Пътна полиция ще прекратява служебно регистрацията на превозни средства, ако по време на периодичния технически преглед се установи опасна неизправност по тях. Вместо удостоверение за преминат преглед, служителите от пунктовете ще въвеждат в системата на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", че возилото е технически неизправно. От автомобилната администрация ще изпращат уведомление до МВР. А КАТ ще отбелязва в своята система, че МПС е с временно прекратена  регистрацията заради неизправност, съобщиха от СБА.
В графата опасни повреди влизат отработени газове извън нормата, неизправности в кормилната уредба, спирачната система и др.

Промяната ще влезе в сила от 6 юни.

Новите текстове за техническите прегледи са залегнали в Закона за движение по пътищата. Те бяха обнародвани в началото на годината, но ще влязат в сила идния месец.  Налагането на тези правила са свързани с транспонирането на европейска директива 2014/46. От Европейската комисия настояват членовете на съюза да гарантират, че по пътищата няма да се движат технически неизправни автомобили. "С дерегистрацията ние изпълняваме това нещо”, увери Дамян Войновски, зам.-директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация”.

От МВР уточниха, че табелите на автомобилите няма да се свалят, както в случаите, когато например шофьорът бъде хванат да кара пиян или дрогиран. Служебната дерегистрация ще бъде отбелязвана само в информационната система на КАТ. А това означава, че ако ви спрат за рутинна проверка, при справка по регистрационния номер веднага ще излезе наяве наложената принудителна мярка.

След отстраняване на опасната техническа неизправност превозно средство отново трябва да премине периодичен преглед. Ако този път се установи, че всичко е наред, от пункта ще отбележат това в системата на ИААА. От агенцията ще пратят ново уведомление до Пътна полиция, която трябва да отмени наложената мярка с прекратяването на регистрацията. След това собственикът ще може да ползва возилото си, като няма да се налага нова процедура за неговата регистрация.

Условията, редът и начините за обмен на информация, форматите на данните и използваните класификатори ще се определят със специална  наредба.

За целите на регистрацията на превозните средства може да се извършва обмен на информация с държавите – членки на Европейския съюз, относно правния статут на превозните средства и преди регистрация на превозно средство – да се извършва проверка в държавата – членка на Европейския съюз, в която то е било регистрирано. За да се улесни този обмен, проверката може да се извършва чрез използването на електронна мрежа, включваща данни от националните електронни бази от данни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив