28 Март 2024, 15:25 Днес (9) | Вчера (12)

От Apple искат да бъде преработена глобалната система за корпоративен данък

21 Януари 2020 09:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 януари 2020, 09:27

Силният растеж на интернет гигантите постави под сериозен въпрос международните данъчни правила

Всички знаят, че световната система за корпоративен данък трябва да бъде преработена, заяви в понеделник главният изпълнителен директор на "Епъл" (Apple) Тим Кук, подкрепяйки по този начин промените в глобалните правила, които в момента се разглеждат, предаде БНР. Силният растеж на интернет гигантите постави под сериозен въпрос международните данъчни правила, което накара Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да предприеме глобални реформи по отношение на облагането с данък на мултинационалните фирми.
Проучваните реформи се фокусират върху настоящото осчетоводяване на печалбите от страна на мултинационалните компании в страни с ниски данъци като Ирландия, а не където се намират повечето им клиенти.
"Мисля, че е логично, че глобалната данъчна система трябва да бъде преработена, като със сигурност бих бил последният, който да казва, че сегашната или системата в миналото е била перфектната. Надявам се и съм оптимист, че те (ОИСР) ще намерят някакво решение", посочи Тим Кук.
"Много е сложно да се знае как мултинационалните компании да се облагат с данъци ... Отчаяно искаме това да бъде справедливо", добави изпълнителният директор на "Епъл", след като получи награда от Ирландската държавна агенция, отговаряща за привличането на чуждестранни компании и признаваща за приноса на технологичният гигант за островната държава. Компанията Apple е един от най-големите мултинационални работодатели в Ирландия с 6 000 служители, като Тим Кук подчерта, че ангажиментът на неговата компания към страната е "непоклатим".
Главният изпълнителен директор на Apple също така каза, че е необходима по-голяма регулации в областта на поверителността и трябва да стигне по-далеч от Европейският закон за защита на личните данни от 2018 година (GDPR), който предоставя на регулаторните органи значително повече правомощия.
"Мисля, че е необходима повече регулация в тази област. Вероятно е странно бизнесът да говори за регулиране, но стана очевидно, че компаниите не могат да се саморегулират в тази област", посочи Тим Кук и допълни: "Ние бяхме едни от първите, които подкрепиха GDPR и смятаме, че той като цяло е изключително добър, не само за Европа. Смятаме, че е необходим, но не и достатъчен. Трябва да отидете по-далеч и това е необходимо, за да върнете личната поверителност там, където трябва да бъде".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив