25 Април 2024, 08:28 Днес (0) | Вчера (12)

От днес над половината руски туристически фирми губят право за работа в чужбина

16 Април 2015 09:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 април 2015, 08:47
Под лиценза на creativecommons

Причината е, че стотици членове на асоциацията "Турпомощ" не са внесли в регламентирания срок членския си внос и ще бъдат изключени

Броят на туристическите фирми в Русия, имащи право да изпращат свои клиенти в чужбина, намалява от днес около два пъти и половина. Причината е, че стотици членове на асоциацията "Турпомощ" не са внесли в регламентирания срок членския си внос и ще бъдат изключени.

Вячеслав Басов, директорът на сдружението, подпомагащо фирми, които не могат да приберат клиентите си или да им изплатят обезщетение, обяснява за РБК, че вноската трябва да бъде 0.1% от всички средства, получени от реализиране на туристически продукт, но не по-малко от 100 000 рубли. Компаниите, които са направили вноските си са около 800. Понеже 15 април бе последният ден за плащанията, около 1000 дружества губят правото си на членове на "Турпомощ", което означава, че ще бъдат изключени от федералния регистър и ще изгубят правото да изпращат туристи зад граница.

Отпадналите могат да се върнат в асоциацията, но трябва да кандидатстват отново със съответните документи.

Ирина Тюрина, говорителка на Руския съюз на туристическата индустрия, обяснява пропускането на вноските за "Турпомощ" с това, че фирмите не са получили финансови гаранции от застрахователите, отказали да се занимават с този бизнес. Причината за оттеглянето на застрахователите е, че не могат да презастраховат риска, а руският закон ги държи отговорни и за злоумишлени действия на туроператора (някои директори на агенции направо избягаха с парите на клиентите миналото лято - бел.ред.)

Според закона, влязъл в сила през юни 2007г. за работа в чужбина туристическа компания трябва да предостави гаранции за поне 30 млн. рубли (в парично измерение гаранциите за такава сума се равняват на около 250 000 рубли), а ако са реализирали услуги за над 250 млн. рубли - застраховка, покриваща 12% от този паричен обем.

Мая Ломидзе, изпълнителен директор на Асоциацията на туроператорите на Русия, гледа позитивно на новата ситуация, защото според нея пазарът е бил пренаситен с туристически компании. "Предлагането надминаваше търсенето и това доведе до дъмпинг и прилагане на рисковани схеми. Сега остават онези, които реално преценяват възможностите си и имат буфер за кризисни ситуации."

Ломидзе прогнозира, че едва ли ще последва вдигане на цените на почивките, защото пътуванията със самолети и без това вече са съкратени с 30-40%.  Малка част от отпадналите от регистъра ще продължат да работят на вътрешния пазар или като агенти на компании, запазили право да изнасят туристи в чужбина.

В края на март от РБК предупредиха, че летният сезон на 2015г. може да се окаже скандален, колкото миналогодишния, когато бяха изоставени по курортите в чужбина общо около 75 000 туристи. Този път проблемът е, че множество от финансовите гаранции, дадени на туристически фирми, са от името на малко известния застраховател СК "Лойд-Сити".

Тази компания не е нито действащ, нито асоцииран член на Руския съюз на застрахователите. По данни на централната банка за 2014г. "Лойд сити" е била с капитал от 150 млн. рубли, събрала е премии от всичките си застраховки за 48.5 млн. рубли и е изплатила малдо над 15 млн. рубли. В същото време тя е дала 15% от гаранциите за задгранична туристическа дейност на руски фирми на обща стойност 4.465 млрд. руб.

На всичкото отгоре, по данни от Арбитражния съд на Москва, цитирани от РБК в края на март, "Лойд-Сити" е в процедура по несъстоятелност и от февруари 2015г. в нея има въведен със съдебно решение надзорник на дейността. Обжалването на назначаването на временен управител се обжалва на 17 април.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив