20 Април 2024, 13:47 Днес (0) | Вчера (10)

От пускането на "Дунав мост 2" по него са преминали половин милион коли

13 Юни 2014 13:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 юни 2014, 13:02
danubebridge2.com

Смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост Видин - Калафат" ще се включи в отбелязването на Международния ден на река Дунав на 29 юни и така на практика ще отбележи годишнината от пуска на моста "Нова Европа" при Видин – Калафат

От пуска на "Дунав мост 2" на 14 юни 2013 година до днес по него са преминали близо половин милион коли, като най-натоварени са месеците юли, август и септември. Това обяви пред БТА Владимир Андреев, изпълнителен директор на дружеството, което стопанисва съоръжението. Той допълни, че за годишнината от пуска от пуска на съоръжението не са предвидени тържества.

Андреев отбеляза, че смесеното българско-румънско дружество "Дунав мост Видин - Калафат" ще се включи в отбелязването на Международния ден на река Дунав на 29 юни и така на практика ще отбележи годишнината от пуска на моста "Нова Европа" при Видин - Калафат.

"За една година съществуване смесеното дружество работи успешно и няма проблеми в осъществяването на трафика по съоръжението", посочи Андреев. На Граничния пункт работят смесените българско-румънски гранични екипи, на българската и румънската територия на пункта функционират специални места за продажба на винетки. Специални пунктове имат и представителите на митническите служби и на Националната агенция по приходите, както от румънска, така и от българска страна. 

Със старта на обслужването на товарните автомобили с безкартово плащане се улесниха транспортните фирми по заплащането на таксите и възстановяването на ДДС. На практика връщането на ДДС става по-лесно и веднага чрез въведената картова регистрация. На пункта е внедрен специален софтуер, който обработва преминаващите товари, каза още Андреев. 

Въпреки че преминаването им по съоръжението е безплатно, силно ограничен е трафикът на пешеходци и велосипедисти, вероятно защото за пешеходците е особено трудно да стигнат по моста от Калафат до Видин и обратно поради голямата отдалеченост от двата града - по около 6 км в посока, предположи Владимир Андреев. 

Според него съоръжението може да поеме много по-голямо натоварване, но пътят към него трябва да бъде ремонтиран. Ако се подобри инфраструктурата - най-вече трасето между Монтана и Видин, тогава ще има осезателно нарастване на трафика.

Трафикът на съоръжението се запазва около 1200 - 1300 автомобила на ден. Месечно по съоръжението преминават средно по около 42 000 моторни превозни средства, показва статистиката. Според прогнозите на румънската страна до 2030 година през "Дунав мост 2" трябва да преминават по 8400 превозни средства и 30 влака на ден, каза изпълнителният директор на дружеството. 

Участъкът от железопътната линия Калафат - Крайова ще бъде рехабилитиран през новия програмен период. Заедно с ремонта на пътищата в района са осигурени 400 млн. евро европейски пари. Затова и българската и румънската страна се надяват цялото движение от Западна Европа към София и Гърция да преминава през "Дунав мост 2". 

Освен румънските мотриси, по трасето в близко време ще пътуват и български, като така влаковете по линията Видин - Крайова ще станат четири двойки. От Видин до Крайова с влак се стига за три часа. Засега дестинацията се обслужва само от румънски влакове. По линията на "Дунав мост 2" преминаха и първите товарни влакове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив