20 Април 2024, 16:12 Днес (0) | Вчера (10)

Отварят молове и фитнеси другата седмица

25 Януари 2021 12:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 януари 2021, 12:01

В България ще се влиза само с отрицателен писиар

Властта потвърди - още в първите дни на февруари ще отворят моловете и фитнесите, а големите ученици ще се върнат присъствено в клас. Това стана ясно на работно съвещание при премиера, в което участваха членовете на двата щаба за борба със заразата и ваксинирането, както и министри, предаде Дарик.

България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение - това бяха аргументите на Националния оперативен щаб да препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България.

"Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с писиар тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната", заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

В рамките на заседанието бе потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред. От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

Премиерът Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

"Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици", посочи министър-председателят.

Борисов обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.

Председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и директорът на "Пирогов" Асен Балтов докладваха, че в ръководените от тях лечебни заведения намалява броят на хоспитализираните пациенти и на настанените в реанимация.

"България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни", категоричен беше председателят на НОЩ.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че няма медицински доказателства, сочещи, че новият вариант на COVID-19 минава по-тежко, но със сигурност е по-заразен.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив