29 Март 2024, 12:11 Днес (5) | Вчера (11)

Отговаряме на условията за подкрепа от фонд "Солидарност" на ЕС

23 Юни 2014 10:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юни 2014, 11:15

Не знаем да използваме предимствата на членството ни в ЕС, според Румен Гълъбинов

През последните години не променихме отношението си в управлението на държавата и на ситуациите преди и след бедствията. Абсолютен пример за това е, че дори и в момента никой не говори за това, че ние можем веднага да поискаме пари и да кандидатстваме за обезщетение пред фонд "Солидарност" на ЕС, който е създаден при реагиране при големи природни бедствия и е като израз на европейската солидарност в регионите, засегнати от бедствията в рамките на Европа, т.е. тук  можем да кандидатстваме за регионално бедствие. Вече веднъж сме получили пари от този фонд при двете наводнения от 2005-а година, когато не бяхме членове на ЕС. Това каза икономистът Румен Гълъбинов в интервю за предаването "Преди всички" по БНР.

Гълъбинов бе категоричен, че трябва незабавно да се подадат документи за фонд "Солидарност". Ние можем да кандидатстваме там като регионално бедствие. Не е необходимо да изпълняваме критерии за 0,6% от БВП. Отговаряме на всички условия за това финансиране. Ние не знаем да използваме предимствата на членството ни в ЕС и да се възползваме максимално от нещата, които ни се полагат, каза още той.

Хората в пострадалите региони нямат застраховки, защото живеят по-бедно. Но това също трябва да е грижа на държавата, подчерта Гълъбинов. "Държавата толкова години не може да организира един фонд, в който да се събират вноски под формата на застрахователни премии. Този фонд не бива да бъде част от държавния бюджет, за да не бъдат прехвърляни средства към други пера на бюджетя”, посочи още Гълъбинов. У нас идеята за формирането на застрахователна прорама се обсъжда от 20 години, но и до днес среща съпротива. Не мога да определя ситуацията по друг начин, освен като некадърност, безхаберие и посредственост в държавното мислене, категоричен бе Гълъбинов. В заключение той препоръча: Време е за радикална промяна и за смели реформи. В противен случай ще продължим да затъваме в проблеми от всякакво естество.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив