23 Април 2024, 21:15 Днес (6) | Вчера (13)

Отказаха на "Евроинс Иншурънс Груп" да придобие Crédit Agricole Life в Гърция

23 Юни 2016 11:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юни 2016, 14:24
Евроинс

Застрахователният холдинг планира да отвори собствен клон в страната и се оглежда за други придобивания

Гръцката централна банка отказа предложението на българския застраховател "Евроинс Иншурънс Груп" да придобие  животозастрахователната компания Crédit Agricole Life, научи ИНСМАРКЕТ. Решението на банката е от петък, 17 юни, но се появи в гръцки медии едва вчера. С мотивите за решението можете да се запознаете ТУК.

ИНСМАРКЕТ потърси за коментар Кирил Бошов, изпълнителен директор на "Евроинс Иншурънс Груп", който потвърди информацията. Той посочи, че след обявеното решение холдингът ще продължи да разраства бизнеса си в Гърция самостоятелно, като от компанията планират да отворят собствен клон в страната, а също така се оглеждат и за други придобивания.

Припомняме, ИНСМАРКЕТ бе една от първите медии, която съобщи за възможността за сделка в южната ни съседка. ЕИГ развива дейност на гръцкия пазар чрез партньора си Global Insurance от 2014 г., като до момента това партньорство се ограничава предимно в продажбата на задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност". За да ускори растежа си, българската компания беше се договорила да придобие Crédit Agricole Life от френската банкова група "Креди Агрикол” през юли 2015 г. Сделката трябваше да бъде финализирана до края на годината след одобрение от регулаторните органи. В пространно интервю през август 2015 г., дадено специално за ИНСМАРКЕТ, Бошов посочи, че Гърция е приоритет за "Евроинс". "Неслучайно в средата на 2014 г. открихме офис там на база на Директивата за свободно предоставяне на услуги в  рамките на ЕС. .... Считаме го за приоритет, като не крия, че самата криза направи Гърция по-интересен пазар за нас", каза тогава Бошов.

Днес той потвърди, че решението на Гръцката централна банка за сделката с Crédit Agricole Life по никакъв начин не променя плановете за развитие на бизнеса в Гърция. "Считаме, че холдингът е добре капитализиран и това ще ни позволи да разширим дейността ни в Гърция органично. В същото време ще продължим да се оглеждаме за стратегически придобивания, които биха ни донесли ускорен растеж. Придобиванията са част от нашия бизнес и чрез тях диверсифицираме и подобряваме качеството на застрахователния ни портфейл", коментира още Кирил Бошов.

Според ръководството на ЕИГ, проникването на застрахователните услуги в Гърция, по подобие на това в останалите страни в Централна и Източна Европа, е в пъти по-ниско от нивото в Западна Европа. Това предполага добри възможности за растеж на бизнеса през следващите години, когато се очаква гръцката икономика да започне да се възстановява.

От "Евроинс" уточниха за ИНСМАРКЕТ, че за първото полугодие на 2016 г. холдингът ще реализира над 6 млн. евро приходи от застраховки в Гърция. Очакванията за цялата 2016 г. са премийните приходи да достигнат 15 млн. евро. Към юни 2016 г. за "Евроинс Иншурънс Груп" в Гърция работят 20 служители, като екипът й ще продължи да се разраства.

През първото тримесечие на годината ЕИГ увеличи капитала си със 195.6 млн. лв. до 483 млн. лв., което беше вписано в Търговския регистър в България на 01.04.2016 г. Основната цел на това увеличение беше да се осигури подкрепа за експанзията на бизнеса в Югоизточна Европа и за дейността на дъщерните дружества в региона. През последните няколко години ЕИГ придоби застрахователния бизнес на германската Talanx International в България – "ХДИ Застраховане", на холандската Achmea в България, които работеха с марка "Интерамерикан", както и на QBE в България и Румъния.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив