24 Април 2024, 16:51 Днес (11) | Вчера (6)

Отлагат разглеждането на промените в Закона за застраховането

26 Февруари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Преди повече от седмица Министерски съвет внесе в бюджетната комисия към Народното събрание проект за промени в Закона за застраховането.

Преди повече от седмица Министерски съвет внесе в бюджетната комисия към Народното събрание проект за промени в Закона за застраховането.
На редовно събрание на комисията трябваше да бъде разгледан въпросният проект. Промените в нормативната уредба обаче не бяха сред обсъжданите теми, заради неявяване на вносителя на проекта.
Според запознати застрахователните специалисти и депутатите са твърде скептични към предложените им поредни промени в застрахователния закон. Те са на мнение, че е крайно време да се спре прекрояването на сегашния закон и да се приеме изцяло нова нормативна уредба регламентираща дейността на застрахователния бранш.
От обнародването на сега действащият закон (ДВ, бр.86 от 11.10.1996 г.) той е претърпял 15 поправки. Работна група към Комисията за финансов надзор вече има някакъв първоначален вариант за нов нормативен документ  - Кодекс за застраховането. Той трябва да замени сега действащият застрахователен закон. Освен кодекса в проекта се предвижда приемането на още поне два закона, с които да се регламентират дейността на застрахователите. Представители на работната група твърдят, че са съобразили своя проект с всички европейски директиви, така че няма да се налага скорошен ремонт, ако бъде прието тяхното предложение. През следващата седмица се очаква представители на КФН и застрахователни мениджъри и експерти да обсъдят проекта за застрахователен кодекс. Ако бъде осигурена достатъчна подкрепа от застрахователните среди и политическо лоби е възможно кодекса предложен от КФН да измести проектът за промени в застрахователния закон предложен от Министерски съвет и той въобще да не види бял свят.      

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив