29 Март 2024, 09:08 Днес (1) | Вчера (11)

Отложиха делото за фалита на "Олимпик"

12 Септември 2018 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 септември 2018, 16:26

Започнали са оценка на активите на "Олимпик" и изчисляване на сумите, дължими на ощетените клиенти

Делото за обявяване в ликвидация на дружеството "Олимпик" ще продължи на 17 октомври. Това стана ясно след първото съдебно заседание днес в Окръжния съд в Никозия, съобщи БНР. Съдия Ангелос Давид даде ход на делото тази сутрин като насрочи новата дата. Целта е да се осигури по-добра информираност на всички заинтересовани и потърпевши от фалита на застрахователната компания.
Съдията разпореди 15 дни преди тази дата, т.е. до началото на октомври, в Официалния вестник на Република Кипър /кипърския Държавен вестник/ и в един кипърски всекидневник да бъде публикуван искът за ликвидация на "Олимпик".
Документите бяха внесени от Службата за контрол на застрахователните компании към Министерството на финансите на Кипър на 10 август. Целта на отлагането е да могат повече хора да се запознаят с него. Ако след това възникнат възражения, те могат да бъдат предявени на заседанието на 17 октомври.

На днешното заседание бе представена и номинацията за постоянен ликвидатор на компанията "Олимпус". Предложен от най-големия кредитор - кипърския Гаранционен фонд, е Павлос Накузи - сегашния временен ликвидатор. Срещу кандидатурата му нямаше възражения, тя се приема от Застрахователния надзор и се очаква той официално да бъде назначен от съда на следващото заседание.
Едва след като решението на съда за обявяване на "Олимпик" в ликвидация бъде обнародвано в Официалния вестник на Кипър, започват да текат сроковете за подаване на исковете от кредиторите.
В съдебната зала днес присъстваха представители и адвокати на Застрахователния надзор и Гаранционния фонд на Кипър, на компанията, временният ликвидатор, представители на българското посолство.

Очаква се процедурата по ликвидация на "Олимпик" да бъде дълга и тежка, коментираха експерти по несъстоятелност. Проблемите идват от изключително големия брой кредитори в двете страни, трудностите с установяване на активите на дружеството и изчисляването на сумите, които компанията дължи на потърпевшите си клиенти.

Припомняме, над 200 000 българи останаха без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" заради фалита на кипърското застрахователни дружество "Олимпик". Те трябва да сключат нова полица с друго дружество от 18 август, събота. От МВР обявиха, че ще дадат "известен" гратисен период на водачите, които са "изгорели" от фалита на дружеството.

От Комисията по финансов надзор (КФН) обявиха, че финансовите щети на българските водачи вследствие на фалита на застрахователя са около 9.35 милиона лева. Щетите са по-ниски, заради сключването на полици на разсрочено плащане.

Фалитът на застрахователното дружество "Олимпик" предизвика извънредно заседание на парламента по време на лятната ваканция и приемане на оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн.

След обнародване на съдебното решение за обявяване на дружеството в ликвидация в Официалния вестник на Република Кипър започва да тече първият срок, важен за клиентите на "Олимпик".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив