23 Април 2024, 12:09 Днес (4) | Вчера (13)

Отнемат оръжието за превишена скорост?

27 Февруари 2019 15:00 в. 24 часа по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 февруари 2019, 14:42

При 3 или повече акта, собственикът трябва да депозира в едномесечен срок възражения, обяснения или доказателства, че не е извършил нарушенията

Акция на МВР за отнемане на разрешителни за носене на бойно и ловно оръжие заради превишена скорост и други административни нарушения е в ход в страната от средата на януари, съобщава в. "24 часа”.
Всички полицейски управления са задължени да извадят от масивите си без изключения притежателите на огнестрелно оръжие и да проверят дали в последните 3 години са им налагани административни наказания и колко на брой. Ако се окаже, че актовете са три или повече, се стартира процедура по отнемане на разрешителното. Собственикът получава писмо с възможност да депозира в едномесечен срок възражения, обяснения или доказателства, че не е извършил нарушенията.
"Проверяваме всички, на територията на нашето управление има около 8000 души с разрешителни, всички с административни наказания по Закона за движение по пътищата получават писма”, обясниха от едно от полицейските управления в София.
Службите за Контрол върху общоопасните средства (КОС) са активизирани с писмо 3286р-1567 от 10 януари 2019 г., подписано от директора на Главна дирекция "Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски. Основанието за заповедта е чл. 58, ал. 1, т. 7 от Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества, според което разрешение за съхранение и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях не се издава на лица, които през последните 3 години са нарушавали 3 или повече пъти обществения ред. "Има изискване на закона и ние просто го изпълняваме", лаконично коментираха вчера от Националната полиция.
Засегнатите от проверките граждани се заканват да обжалват решенията за отнемане. "Консултирах се с адвокат, който смята, че тази заповед е противоконституционна, защото заради административно нарушение се отнема моето конституционно право на самозащита”, коментира пред "24 часа” мъж от София. В последните 3 години той има точно три акта за превишена скорост и преди дни е извикан в полицейско управление, за да го уведомят, че ще отнемат бойния му пистолет за самозащита.
От МВР се позовават на тълкувателно решение № 4 от 2008 г. на Върховния административен съд, според което основания за отнемане на разрешения за дейности с огнестрелни оръжия са административни нарушения, с които се засягат обществени отношения, свързани с реда, спокойствието и сигурността на гражданите.
Проверка на вестника обаче показа, че съдебната практика по въпроса е противоречива по отношение на тълкуването кои точно нарушения на пътния закон представляват нарушаване на обществения ред.
Така например Върховният административен съд оставя в сила решение на Административния съд в Хасково №70 от 22 март 2012 г. да не бъдат отнети две ловни карабини на мъж от Димитровград заради общо четири нарушения на пътя.
На 25 февруари 2009 г. той шофирал с превишена скорост в населено място, на 2 април паркирал неправилно камион и създал пречки за движението, на 22 октомври предизвикал катастрофа заради неспазване на дистанция, а на 13 юли 2011 г. бил хванат да шофира без застраховка "Гражданска отговорност”. Върховният съд приема, че шофирането с превишена скорост и катастрофата са нарушения на обществения ред, но неправилното паркиране и шофирането без "Гражданска отговорност” не са.
Поради тази причина отсъжда разрешителното на ловеца да не бъде отнемано, защото в неговия случай има само 2, а не необходимите по закон 3 нарушения на обществения ред за 3 години.
Само три месеца след това съдебно тълкувание обаче Върховният административен съд излиза с решение по адм. дело №7249/2012, в което приема обсолютно обратното – че шофирането с превишена скорост не е нарушаване на обществения ред.
"Излиза, че правилата се тълкуват различно и решението не зависи от закона, а от това на кой съдебен състав ще попаднеш”, коментираха адвокати.

Акцията по преразглеждане на разрешителните в момента засяга над 250 хиляди българи, които притежават повече от 350 хиляди единици бойно и ловно оръжие. По-голямата част от тях са на бивши полицаи, военни и хора от службите. 40 хиляди разрешителни за оръжие има в охранителните фирми и още около 50 хиляди за лична самозащита.

Още на 18.02.2019 г. специализираният сайт БГ ЛОВ публикува стати , че хиляди ловци са застрашени от отнемане на разрешителните за оръжия. От сайта препоръчаха, след консулт с вещи адвокати, какави стъпки да се следват, ако притежател на оръжие получи решение (заповед) от началник на РУ на МВР за отнемане на разрешение. Заповедта (решението) представлява по своята правна същност индивидуален административен акт, който подлежи на обжалване по реда на Административно-процесуалния кодекс.  Решението (заповедта) може да се оспори по административен ред пред директора на съответната областна дирекция на МВР в 14-дневен срок от получаване на решението (заповедта). В случай, че директорът на ОД на МВР потвърди решението или го измени, но отново с неблагоприятен за притежателя резултат, следва жалба пред компетентния административен съд, а решението на съда подлежи на касационен контрол пред Върховния административен съд.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив