29 Март 2024, 16:20 Днес (11) | Вчера (11)

Отнемат регистрациите на автомобили, при които се установят повреди

31 Октомври 2017 13:08 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 31 октомври 2017, 13:14

Прекратяване на регистрация - това заплашва всеки автомобил с повреда, която бъде установена при годишен технически преглед съгласно промени в Закона за движение по пътищата, предложени от ГЕРБ, които вече минаха на първо четене в парламента, съобщава econ.bg

С предвиденото на практика няма да се позволи собственикът да закара автомобила си до сервиз сам, ако при прегледа бъде хваната повреда. МВР ще прекратява регистрацията веднага, а след това шофьорът ѝ няма да може да излезе с нея на пътя, дори за да я прибере вкъщи, защото го очаква санкция. Пунктовете, където се правят годишните технически прегледи, ще са длъжни веднага да подадат информация до КАТ за повреда и ще следва служебна дерегистрация.

Новата разпоредба буквално гласи, че регистрацията се прекратява, когато от изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", известна като ДАИ, подадат информация, че "поради констатирани технически неизправности при периодичен преглед за проверка на техническата изправност пътното превозно средство не се допуска да се движи по пътищата, отворени за обществено ползване, за което се уведомява собственикът".

Временното прекратяване на регистрацията ще се прави само при тежки повреди, обясниха от МВР. Опасните повреди са описани в наредба на транспортния министър, по която се извършват самите технически прегледи. Там пише, че "опасни са неизправностите, които пораждат риск за участниците в движението".

Другият сериозен проблем е, че с тези поправки се дава възможност собствениците на автомобили да бъдат разкарвани многократно до пунктовете за технически преглед. За всеки преглед ще трябва да се плати, посочва в. "Сега".

Не е ясно дали между първо и второ четене ще бъде вписана поправка, която да даде възможност на собственика да премести колата, без да му се налага да вика "Пътна помощ", на която също трябва да плати.

В законопроекта все пак е записано, че регистрацията ще се възстановява служебно, т.е. няма да има нужда собственикът да разнася документи и за това. Възстановяването ще се прави след подадена информация, че автомобилът е преминал успешно технически преглед.

Въвежда се и извънреден технически преглед - ако колата е катастрофирала, повредила се е сериозно и е била спряна от движение или когато е правена промяна в конструкцията. Тези прегледи ще се правят независимо от редовните годишни.

Има и идея да бъде намален срокът за валидност на шофьорските книжки за възрастни хора, което било предвидено в евродиректива. Става въпрос за хора на 50 и повече години. В България шофьорските книжки имат 10-годишна давност. За по-възрастните обаче може да се въведат по-чести медицински прегледи и опреснителни курсове. Все още никой не е оформил предложения в тази насока с конкретни текстове.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив