24 Април 2024, 19:32 Днес (12) | Вчера (6)

Отново терор във Франция - 84 жертви и над 120 ранени

15 Юли 2016 09:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 юли 2016, 09:52
Twitter

Камион помете събрало се множество хора в Ница

84 души станаха жертва на нападение с камион, извършено късно снощи във френския град Ница, по време на заря по повод националния празник на страната. 18 души са в критично състояние. Сред убитите има и деца. Най-малко 120 се нуждаят от медицинска помощ, предаде БНР.

Камионът се е движил сред сред тълпата близо 2 километра. Имало е престрелка между хора, които са били в камиона и полицейски части. В превозното средство са открити множество оръжия и гранати. Властите в Ница предупреждават хората да останат по къщите си и да не излизат.

Президентът Франсоа Оланд определи нападението като терористичен акт. Оланд ще посети по-късно днес Ница, след като проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност в Елисейския дворец. Той обяви и удължаване на извънредното положение с още три месеца.

Въпреки че няма официална информация, вече се знае повече за самоличността на нападателя, който е бил застрелян на място от полицията. Според местни издания той е на 31 години, с френско-тунизийски произход, жител на Ница. В камиона му са били открити документи за самоличност и оръжия. Според много очевидци той е открил огън и по полицията, преди да бъде убит.

Вестник "Нис матен" съобщи, че нападателят е бил известен на съдебните органи за различни криминални прояви, но не и на разузнаването. Полицията продължава да издирва евентуални съучастници на нападателя от Ница.

Българин е бил леко ранен при нападението в Ница. Това съобщи Диан Добрев, един от българите, живеещи и работещи в града пред БТВ. Пострадалият българин се казва Кирил и е свирил в симфоничен оркестър в града.

Случилото се във Франция завари лидерите на европейските институции в Монголия, където тече 11-ата Среща на върха Азия Европа. Световните лидери осъдиха атаката. Премиерът Бойко Борисов написа в профила си във Фейсбук, че е потресен от терористичния акт в Ница. Министър-председателят изразява най-искрени съболезнования към семействата на жертвите. Френският президент Франсоа Оланд заяви в национално телевизионно обръщение, че атаката в Ница несъмнено е терористично нападение и че извънредното положение, въведено след парижките атентати от ноември, ще бъде продължено с три месеца.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив