03 Май 2024, 08:26 Днес (0) | Вчера (13)

Отпада таксата за прехвърляне на средствата от един доброволен пенсионен фонд в друг

24 Август 2016 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 август 2016, 19:05
thinkstockphotos.com

КФН предлага възможност за инвестиране в нови финансови инструменти

Комисията за финансов надзор прие на първо гласуване проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (ЗИД на КСО). Промените са в няколко насоки, сред тях: усъвършенстване изискванията към членовете на управителните и контролните органи; усъвършенстване изискванията към системите за управление на пенсионноосигурителните дружества; развитие функциите на банките-попечители.

Промени има и в режима за инвестиране средствата на пенсионните фондове. С проекта се въвежда възможност за инвестиране в нови финансови инструменти, като дългови ценни книжа, издадени или гарантирани от международни финансови институции, и акции и облигации, предлагани при условията на първично публично предлагане, като по този начин се дава по-голяма възможност за диверсификация на портфейлите на пенсионните фондове.
Забранява се инвестиране във финансови инструменти, издадени от лица, които са част от група, в която пенсионното дружество е дъщерно. Забранява се придобиване от пенсионните фондове на активи от лица, които са част от група, в която пенсионното дружество е дъщерно, и придобиване о такива лица на активи, собственост на фондовете. Въвежда се ограничение за инвестиране в една група до 10% от активите на задължителните и доброволните пенсионни фондове.

Сред другите предложени промени е и повишаване изискванията към осигурителните посредници.

Проектът облекчава режима на промяна на участието и прехвърлянето на средства на осигурените лица от един в друг съответен фонд. Измененията в тази насока са свързани с намаляване на продължителността на период, в който лицата са ограничени да променят участието си във фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Създава се възможност осигурените да променят участието си след като са упражнили правото си да възобновят осигуряването си в пенсионен фонд.

Премахва се и таксата за прехвърляне на натрупаните средства по индивидуалната осигурителна партида от един фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване или фонд за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми в друг съответен фонд, управляван от друго пенсионно дружество. Досега тя беше в размер до 20 лева, като се определяше индивидуално от всяко дружество.

КФН публикува проектозакона за обществено обсъждане в 14-дневен срок. Проектът на ЗИД на КСО, както и мотивите към него, може да бъдат намерени ТУК.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив