28 Март 2024, 18:50 Днес (11) | Вчера (12)

Отпаднаха таксите за усвояване и управление на потребителския кредит

28 Март 2014 10:32 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 март 2014, 11:16
Под лиценза на creativecommons

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за потребителския кредит, според които таксите за усвояване и управление на потребителските заеми се премахват

Остава единствено таксата за одобряване, предаде БГНЕС. "В банковия пазар има жестока конкуренция, като има над 30 банки, но оскъпяването или намаляването на кредита зависи от пазара. Важно е да има яснота между кредитора и кредитополучателя, за да не може кредитора да променя основни клаузи в договора, като лихвите например", коментира депутатът от ДПС Йордан Цонев в пленарната зала.

По-рано днес той гостува в Нова телевизия, където заяви, че законът за бързите кредити е готов и в момента тече съгласувателната процедура с БНБ, остава да се произнесе финансовото министерство. "Моята прогноза е, че най-късно до края на другата седмица регулацията ще влезе в парламента”, заяви председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание.

Законът обаче няма да действа за вече сключени договори, уточни отново народният представител. По думите му има предложение промените, които предвиждат отпадане на таксата за предсрочно погасяване, да действат със задна сила, по което трябва да се произнесе парламента. Според Цонев обаче мненията са различни, а банките са категорични, че това ще внесе хаос и смут в системата, тъй като те си планират приходите съобразно сключените вече договори.

Според Цонев само тази година стотици хиляди договори ще бъдат сключени при новите условия. Той отхвърли опитите да бъдат омаловажени промените заради това, че няма да важат за сключените вече договори.

След първите важни стъпки по отношение на законодателството за защита на потребителите управляващите пристъпват към регулаторите, стана ясно от думите на Цонев. "Ще започнем с Комисията за защита на потребителите – антимонополният орган на България, като ще разширим и увеличим нейния капацитет. Ще направим един мегаорган. Проектът на закона е готов, в ход е съгласуване с Европейската комисия. Много често защитата на потребителите върви с антимонополни мерки”, отбеляза депутатът от ДПС.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив