03 Май 2024, 10:45 Днес (0) | Вчера (13)

Отстранен за корупция бивш шеф на ДАИ на път да се върне на работа

20 Януари 2014 10:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 20 януари 2014, 10:16
avtoshkoli.avto.catalog.bg

По времето на Димитър Чолаков бяха направени редица разкрития за корупция при провеждането на шофьорски изпити

Той се оказал единственият кандидат при подбора за директорското място в автомобилната администрация. По думите на Красимир Георгиев - председател на УС на Асоциация за квалификацията на автомобилистите в България този подбор се извършва и по изключително непрозрачен начин.

Георгиев беше категоричен, че конкурсите се правят без да се знае кой ги наблюдава и проверява. Той обаче направи уговорката, че няма нищо против самия Димитър Чолаков, а не одобрява порядките, които са действали по време на неговото управление.

За да се внесе чувство на строгост е имало норматив за скъсани курсисти по време на изпитите и всички инструктори са се отчитали. "С огромни усилия наложихме видеонаблюдения на изпита. Но като си поискате записа не може да го видите – само ДАИ ги гледа. Значи аз да контролирам себе си и да видя дали съм го провел добре”, обясни Георгиев.

Той добави, че в момента теоретични изпити почти не се купуват, а за кормуването може да има малки възможности. Но по думите му не бива на този фон да се връща стария начин на работа.

Управлението на Чолаков беше обект и на репортажи в bTV Новините. През пролетта на 2009 г. се получават редица от сигнали за изнудване на граждани, който карат курсове за шофьорски книжки в София и страната. Оплакват се както кандидат-шофьори, така и собственици на автошколи. Според гражданите, инструкторите им искат по 300 лева рушвет, за да получат книжка. Според инструкторите, корумпирани изпитващи от Държавната автомобилна инспекция принуждават инструкторите да рекетират собствените си клиенти, за да не бъдат късани на изпита.

Заедно с един от изнудваните кандидат шофьори тогава записахме контактите му с инструктора и информирахме полицията. Очакванията ни полицията да стигне до корумпирания държавен служител не се оправдават и тогава обвинение е повдигнато само на инструктора. Но корупцията в ДАИ показахме два месеца по-късно. В друго разследване екип на би ти ви под прикритие разкри корумпирани инспектори на Държавната автомобилна инспекция и показа как се раздават книжки за леки и тежкотоварни автомобили срещу подкупи.

Няколко месеца по-късно редът на провеждане на изпитите е променен, залага се задължително заснемане на практическия изпит с камера. Уволнени и отстранени са високопоставени служители на Държавната автомобилна инспекция.

Красимир Георгиев посочи по конкретния казус, че арестуваният инструктор продължава да практикува дейността, а разкритите участници в търговията са също действащи инструктори. "Само установяваме безобразието”, каза той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив