28 Март 2024, 20:27 Днес (11) | Вчера (12)

Оттеглят уведомлението за преустановяване на дейността на рудник "Бабино"

12 Октомври 2016 16:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 октомври 2016, 12:29

В Агенцията по заетостта е било депозирано уведомление за масово уволнение на 650 човека

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи пред журналисти в МС, че вчера е било получено уведомление от дружеството "Бобов дол - въгледобив", в което се посочва, че поради липсата на целесъобразност и икономическа ефективност от експлоатацията на находището ще бъде преустановена дейността на рудник "Бабино". Тази сутрин в министерството е постъпило ново писмо от дружеството, в което се посочва, че се оттегля вчерашното уведомление за преустановяване на дейността, поради настъпили нови обстоятелства, каза министър Петкова, цитирана от БТА.

Работниците от рудник "Бабино" на Мини "Бобов дол" протестират заради намален размер на възнагражденията, неизплатени социални плащания. Министър Петкова посочи, че става дума за отношение, които се регулират между работниците и работодателя, а държавата се намесва само по компетентност. Тя напомни, че концесията за добив на въглища в Бобов дол за срок от 35 години е била предоставена през 2007 г. и отбеляза, че министерството е длъжно да следи за изпълнението на работната програма, на концесионния договор, като последната проверка в рудника е от април 2016 г.

Социалният министър Зорница Русинова коментира в МС, че вчера в Агенцията по заетостта е било депозирано уведомление за масово уволнение на 650 човека. От тях 150 са пенсионери, а за останалите има възможност да им бъде намерена работа, като има 150 обявени работни места в Бюрото по труда в Дупница, които отговравят на квалификацията на служителите, които ще бъдат освободени. На територията на Бюрото по труда в Кюстендил също има обявени работни места, като още днес около 50 човека могат да бъдат насочени към строителен обект, коментира министър Русинова. За останалите хора има възможност на квалификация, допълни тя.

Министър Русинова информира, че в края на миналия месец са били сезирани за забавяне на изплащането на възнагражденията на част от служителите и в началото на октомври ГИТ е направила проверка, като е било констатирано забавяне на възнагражденията за август и удръжки от 20 на сто от възнагражденията на служителите работниците. На работодателя само за тази година са издадени седем наказателни постановления, каза министър Русинова и допълни, че той е бил глобен с малко над 7000 лева.

В отговор на въпрос във връзка с аносирани от социалния министър вчера промени в Кодекса на труда за отработването на почивните дни Русинова заяви, че при обсъждането на предложението в НСТС ще чуе официалните становища на синдикатите и на работодателите по него.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив