09 Май 2024, 00:45 Днес (0) | Вчера (10)

Отчитат натрупаните спестявания по индивидуалните партиди и в дялове от 2005 година

28 Май 2003 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

От 1 януари 2005 г. освен като абсолютна сума натрупаните спестявания по индивидуалните партиди на осигурените във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване лица ще се измерват и в дялове.

От 1 януари 2005 г. освен като абсолютна сума натрупаните спестявания по индивидуалните партиди на осигурените във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване лица ще се измерват и в дялове. Това приеха депутатите от социалната комисия при второто четене на новия Кодекс за социално осигуряване. В проекта на закона бе предвидено новият начин на отчитане да стартира още през януари 2004 г., но поради проточилото се във времето разглеждане на осигурителния кодекс срокът беше удължен с още една година. Предложен бе вариант, при който счетоводните дялове да се въведат от юли 2004 г., но се прецени, че от счетоводна гледна точка е по-добре да се стартира от началото на календарната година. 
НАРАСТВАЩАТА СТОЙНОСТ НА ЕДИН ДЯЛ ЩЕ ДАВА ВСЪЩНОСТ ИНФОРМАЦИЯ КАКЪВ Е РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ИНВЕСТИРАНЕТО НА ПАРИТЕ НА ОСИГУРЕНИТЕ ЛИЦА
В момента, получавайки само информация за натрупания доход в левове, осигурените лица не могат да си представят какво точно означава това - малко ли е, много ли е - и да направят сравнение с другите фондове. Не може да се направи и съпоставка с доходността от държавните ценни книжа или с лихвените проценти по банковите депозити, както и с това дали инфлацията изяжда или не спестяванията.
На практика всеки дял ще представлява пропорционална част от всеки актив на фонда. За да се изчисли стойността на един дял, първо е необходимо да се направи оценка на активите на пенсионния фонд. От сумата на всички активи се изваждат задълженията му без тези към осигурените лица. Получената стойност на нетните активи се разделя на броя на всички дялове и така се получава стойността на един дял.
Паричните средства, постъпващи в индивидуалната партида на осигуреното лице, ще се разделят на стойността на един дял и така ще се получи колко дяла от активите на фонда придобива чрез тази вноска лицето. Притежаваните дялове ще се натрупват в индивидуалната партида на лицето. Стойността на един дял на всеки пенсионен фонд ще се публикува в ежедневниците. Засега не е определена периодичността на изчисляване и публикуване.
Така, следейки информацията в пресата /както се следят цените на акциите/, осигурените лица всеки ден ще са в течение дали се увеличава стойността на техните дялове, или пада, и разбира се, ще правят съпоставка между отделните пенсионни фондове.
За целта е необходимо пенсионноосигурителните дружества да променят своите програмни продукти, тъй като се налага да се правят допълнителни изчисления. В края на всеки работен ден те ще трябва да правят оценка на активите на управлявания от тях пенсионен фонд, да изчисляват броя на дяловете и стойността на един дял и да извършват съответните записи по индивидуалните партиди. 
С ВЪВЕЖДАНЕТО НА ДЯЛОВЕТЕ ЩЕ СЕ ПОЯВИ И НОВИЯТ ОБРАЗЕЦ ЗА НЕОБХОДИМАТА ИНФОРМАЦИЯ
Би трябвало в документа да се съдържа информация за началното състояние на партидата - брой дялове, стойност на един дял и общата сума на активите по партидата. Трябва да се посочат също така всички направени вноски за едногодишен период - като стойност в левове и като брой дялове. И накрая да се посочи натрупаната сума по партидата - отново като абсолютна сума и като брой дялове, както и стойността на един дял в края на годината. 
ЛИЦЕНЗЪТ
Издадените от Държавната агенция за осигурителен надзор /ДАОН/ лицензи на пенсионноосигурителните дружества за извършване на дейност по допълнително пенсионно осигуряване до влизането в сила на този закон ще запазят действието си, гласи поредната поправка. Това на практика означава, че няма да се налага прелицензиране на вече съществуващите дружества.
Предвижда се в срок от три месеца от влизането на кодекса в сила заместник-председателят на Комисията по финансов надзор, ръководещ управление Осигурителен надзор, да издаде служебни разрешения за управляваните от дружествата фондове по допълнително пенсионно осигуряване, без те да заплащат такса за това. 
СРОК ЗА АДАПТИРАНЕ КЪМ НОВИТЕ ЗАКОНОВИ ИЗИСКВАНИЯ
В срок до девет месеца от влизането на кодекса в сила заварените пенсионноосигурителни дружества се задължават да приведат дейността си в съответствие с разпоредбите на закона, предвижда друга поправка в кодекса. На тези от тях, които не изпълнят това си задължение, ще бъдат отнети лицензите и ще бъде образувано производство за принудителното им прекратяване.
Ако пенсионноосигурителното дружество е привело дейността си съобразно предвидените в кодекса изисквания, но не е направило същото за някои от управляваните от него фондове, то тогава ще бъде отнето само разрешението за управление на конкретния фонд. В резултат на което се стартира процедура по прекратяване дейността на фонда. След приключване на процедурата, в случай че е възможно, вече анулираният фонд може да се влее като цяло в друг подобен фонд. Ако това не е възможно, по определен начин ще бъде извършено служебно разпределение на осигурените в него лица в останалите фондове, които отговарят на законовите изисквания, обясниха от управление Осигурителен надзор. Във всички случаи обаче гражданите ще запазят своите права. 
КАПИТАЛЪТ
В едногодишен срок от влизането на закона в сила пенсионните дружества трябва да приведат и капитала си в съответствие с изискванията. Това означава увеличение на минималния размер на капитала на 5 млн. лв. и капиталова база в размер не по-малко от 50% от минималния изискуем капитал. Досега се изискваше капитал в размер на 3 млн. лв. До изтичането на този срок собственият капитал на пенсионноосигурителното дружество не може да бъде по-малък от 1.5 млн. лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 08 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8166
GBP 2.4796 2.4887 2.2793
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив