29 Март 2024, 10:02 Днес (2) | Вчера (11)

Официално: АБЗ предлага да отпадне стикерът за автомобилната "Гражданска отговорност"

18 Март 2020 14:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 март 2020, 16:03

Общата икономия от това се изчислява на 10,44 млн. лв.

След като изтече информация, че АБЗ предлага отпадане на стикера, предназначен за удостоверяване на наличието на сключена застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, от браншовата организация потвърдиха официално това. Водещите мотиви за предложението са, че няма необходимост от стикер, за да бъде удостоверено по електронен път наличието на валидна застраховк. Застраховките ГО се издават единствено и само чрез Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР), респ. от информационните системи на застрахователите, които са във връзка с нея. Това позволява всяка сключена полица да се отчита в реално време в Информационния център към Гаранционния фонд (ГФ), а контролът се извършва по електронен път.  Освен това ще бъдат спестени значителни средства, които натоварват цената на застраховката. Отпадането на стикера би довело до пряка икономия за клиентите от стойността на самите стикери. В момента в премията по всяка застраховка е калкулирана и цената на стикерите с единична стойност 1.40 лева за брой, като при разсрочено плащане на 4 вноски сумата нараства до 5.60 лв. Общата икономия от отпадането на стикера, свързана единствено с изработването  му, се  изчислява на около 10 440 000 лв. Отпадането на стикера би довело също до икономия на значителният административен и финансов ресурс, който застрахователната индустрия ангажира за получаването, обработването, администрирането и отчитането на стикерите. Освен това отпадането на стикера би улеснило сключването на застраховката онлайн и от разстояние и на безналичните плащания на премии/вноски по полицата. Тогава присъствието на клиент в офис на застрахователя няма да е необходимо.
Настоящата ситуация, свързана с извънредното положение, причинено от пандемията от COVID-19, категорично демонстрира смисъла и необходимостта от пълноценно дигитализиране на процеса по сключване на застраховката, посочват от АБЗ. Оттам считат, че отпадането на стикера за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите е необходимо и ще бъде навременно, като ползите ще бъдат както за бизнеса, така и за потребителите на застрахователни услуги.
За да стане предложението факт, са необходими промени в  Кодекса за застраховане и други нормативни актове. АБЗ е изпратила предложението си към КФН и ще запознае с него и други компетентни по проблема държавни органи. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив