29 Март 2024, 00:35 Днес (0) | Вчера (11)

Оформят се лобистки лагери при криптовалутите

12 Май 2021 15:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 май 2021, 15:24

Компаниите за цифрови валути наемат добре свързани лобисти, адвокати и консултанти заради очакваното регулиране на сектора

Когато щатските федерални регулатори обвиниха в края на миналата година една от най-популярните платформи за криптовалути в света за незаконно продаване на дигитални валути на стойност 1,38 млрд. долара, това беше ключов момент в усилията за борба с бързо развиващия се пазар – и в готовността на все още младата индустрия да скочи дълбоко в търговията с влияние във Вашингтон. Днес САЩ е арена на засилващи се лобистки въздействия. Това, което предстои да се случи, ще е от значение за цялата индустрия на криптовалутите по цял свят, пише TechNews.bg.
Компанията Ripple Labs привлече лобисти, адвокати и юристи с добри връзки за гледането на делото пред Комисията за ценни книжа и борси. Същата армия от защитници и лобисти ще помага на фирмата и в една от първите големи правни битки за това какви ограничения и изисквания ще наложи правителството за бизнеса с търговия и използване на цифрова валута, отбелязва в публикация по темата Ню Йорк Таймс.
Ripple нае две лобистки фирми през последните три месеца. Тя е запазила консултантската фирма, работеща с бивши помощници както на Хилари Клинтън, така и на бившия президент Доналд Тръмп, за да ѝ помогне да разработи стратегия за работа с Вашингтон. В защитата си пред Комисията по ценни книжа пък Ripple нае Мери Джо Уайт, бивша председателка на комисията от времето на администрацията на Обама.
Но Ripple е само една от от дългия списък на компаниите за криптовалути, които се борят за влияние във Вашингтон. Сега техните опити да въздействат се засилват, тъй като администрацията на Байдън започва да определя политиката, която би трябвало да оформи хода на бизнеса с криптовалути. А това е индустрия, която бързо премина в масовия поток и привлича все по-голямо внимание от страна на финансовите регулатори, правоприлагащите органи длъжностни лица и законодатели.
"Налице е тектонична промяна”, каза Периан Боринг, президент на Камарата за цифрова търговия – лобистка група за защита на криптовалути, пред други специалисти от индустрията. "Ако не започнем скоро да планираме и да предприемем действия, рискуваме всичко”.
До момента криптовалутите бяха зона на силно нестабилни инвестиции, но браншът вече започва да променя начина, по който физическите лица, компаниите и дори някои централни банки действат. Фирми като Ripple работят с платформи за криптовалути, които позволяват на клиентите да извършват почти незабавни глобални плащания чрез система, която работи до голяма степен извън правителствените парични мрежи.
В глобален мащаб стойността на криптовалутите се оценява на около 2,4 трилиона долара. Това е повече от всичките приблизително 1,2 трилиона щатски долара, които са в обращение в световен мащаб. Става дума за бранш, роден само преди десетина години!
С нарастването на залозите нараства и признанието, че бъдещето на индустрията – поне в Съединените щати – ще бъде оформено във Вашингтон, което предизвиква бързането да се намерят адвокати с добри връзки.
Бордът на съветниците в дигиталната камара е пълен с бивши федерални регулатори, включително бивш член на Конгреса и неотдавнашен председател на Комисията за търговия със стокови фючърси на име Джей Кристофър Джанкарло, който беше привлечен и в борда на BlockFi – компания за финансови услуги, която се опитва да свърже криптовалутите с традиционните мениджъри на богатство.
Макс Баукъс, бивш председател на Демократичния комитет на финансовия комитет на Сената, и Джим Месина, бивш главен съветник на Обама, също наскоро бяха назначени на висши постове в индустрията.
Финансови данни разкриват, че расте броят на договорите, с които подобни личности биват привличани към бизнеси от сферата на криптовалутите. Някои от фирмите с най-големите разходи за лобиране включват Ripple, Coinbase, както и търговски групи като Blockchain Association.
Милиардерът Илон Мъск, който беше домакин на "Saturday Night Live” този уикенд, бе попитан за Dogecoin – криптовалута с лика на кучето Шиба Ину, създадена на шега, но напоследък доста поскъпнала. "Това е бъдещето на валутата. Това е неудържим финансов инструмент, който ще завладее света”, коментира Мъск. "Да, има и суматоха”. Цената на Dogecoin спадна с близо 35 процента в часовете след излъчването на шоуто.
С наемането на все повече личности с влияние в правителствените служби, в бранша на криптовалутите вече започват да се появяват и обвинения за конфликт на интереси. Цялата криптовалутна индустрия вече има своя дълъг списък с лобистки цели, подробно описан в писмо от осем страници, изпратено до новия президент на САЩ Джо Байдън през март. С него браншът призова правителството да се придържа към ясен набор от политики с "лек регулаторен подход”.
Регулаторните въпроси са свързани с най-малко две ключови части от криптовалутната индустрия: така наречените токени – тоест самите валути – и платформи за бизнес с криптовалути, които позволяват бързи парични преводи с тези криптовалути или покупката и продажбата им.
Налице е обаче значително напрежение по отношение на съществуващите федерални правила. Случват се публичните спорове сред конкурентни компании като Coinbase и Binance, които са знак колко трудно ще бъде постигането на консенсус по каквито и да е нови разпоредби.
Лидерите в индустрията се надяват поне донякъде, че индустрията ще получи по-голяма подкрепа от администрацията на Байдън, отколкото от администрацията на Тръмп. Те се уповават на примери като този, че Гари Генслер, новият председател на Комисията по ценни книжа, преподава курсове за технологията на блокчейн в M.I.T.
През март той коментира официално, че криптовалутите са внесли ново мислене в света на плащанията и финансовото дело. Генслер ой обаче посочи, че ще постигне баланс между насърчаването на новите финансови технологии и защитата на инвеститорите.
Не толкова оптимистично изглеждат нещата по отношение на министъра на финансите Джанет Л. Йелън, която изрази дълбока загриженост относно биткойните. "Това е силно спекулативен актив и мисля, че хората трябва да се пазят, може да бъде изключително нестабилно”, коментира Йелън на събитие на Ню Йорк Таймс през февруари. "И аз не се притеснявам за потенциални загуби, които инвеститорите могат да понесат”.
Един от признаците за нарастващото влияние на индустрията във Вашингтон дойде в последните дни на администрацията на Тръмп, когато Министерството на финансите предложи правило за ограничаване на използването на криптовалути за пране на пари, като изисква компаниите, обработващи определени транзакции над 3000 долара, да изискват имената и адресите на клиента и получателя.
Още преди министърът на финансите Стивън Мнучин да обяви предложеното правило през декември, той беше приканен от индустрията да отложи или да се откаже от идеята. "В ранните дни на интернет имаше хора, които призоваваха той да бъде регулиран като телефонните компании”, написа Брайън Армстронг, изпълнителен директор на Coinbase през ноември. "Слава богу, че не го направиха”.
Хиляди подобни коментари бяха изпратени до Министерството на финансите. Сред личностите, които изразяват опасения, е Сигал Манделкер, която до края на 2019 г. беше най-висшият държавен служител на Министерството на финансите. Тя наблюдаваше агенцията за финансови престъпления. Сега обаче работи за Ribbit Capital, която е инвеститор в Coinbase и други играчи в света на криптовалутата, и се присъедини към хората, възразяващи срещу плана на Министерството на финансите. Манделкер не коментира публично позициите си.
Предвид всички тези и други подобни маневри делото срещу Ripple в Комисията по ценните книжа в крайна сметка помогна да убеди играчите в индустрията отстрани да се включат. "Индустрията трябва да приеме, че са нужни добро законодателство и регулации, а не никаква регулация”, каза Джон Е. Дийтън – адвокат, въвлечен в делото. "В момента ситуацията е като Дивия Запад и имаме различни федерални агенции, които се борят за това кой има юрисдикция”.
В крайна сметка наскоро бе приет законопроект, подкрепен от лобистите в бранша, за създаване на работна група от федерални регулатори, индустриални ръководители, групи за защита на инвеститорите и други, които да проучат "възможните рамки за регулаторна система”. Независимо от различията в позициите си, те са категорични, че тази голяма задача трябва да бъде свършена.
Това, което ще решат, няма начин да не даде отражение в глобален мащаб, защото ще е една от първите мащабни и всеобхватни регулаторни рамки за криптовалутите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив