20 Април 2024, 02:57 Днес (0) | Вчера (10)

Офшорките минават в стратегическо отстъпление

04 Май 2002 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Акционерните пластове в кредитните институции сериозно ще се разместят след промените в Закона за банките.

В момента те се обсъждат от парламента и е почти сигурно, че ще бъдат приети. Новите разпоредби ще дадат право на БНБ да изисква подробна информация за лицата, които притежават дружествата, контролиращи три и повече процента от акциите в една банка. Тази мярка на практика обезсмисля използването на офшорки за прикриване на истинския собственик на кредитната институция.

След приемането на промените и обнародването им в "Държавен вестник", което се очаква да стане в началото на юни, банковите акционери ще трябва в срок от шест месеца да представят в БНБ необходимата информация. Ако някоя от фирмите се "ослуша" или подаде недостатъчни данни, Централната банка има право да я принуди да продаде акциите си в кредитната институция.

Още отсега експертите в управление "Банков надзор" предупреждават, че няма да приемат за достоверна информация от сорта, че собственикът на българската фирма, която е акционер в банката, е офшорна компания. Те ще искат да получат документи за притежателя на самата офшорка. Ако не ги получат, ще последва разпореждане от БНБ съответната българска фирма да продаде акционерния си дял в търговската банка.

Акционерите на Корпоративна банка смятат да преструктурират капитала й, който до средата на юни ще бъде увеличен от 10 млн. на 15 млн. лева. Британският финансист Джеймс Хауи неотдавна поиска да закупи 5 млн. лв. от него. Като акционери вероятно ще останат регистрираните в Лондон "Рендар Лимитед" и "Абът Лимитед", германската "Бози Ханделс" и "Шенън Интернешънъл", чиято централа е в Ню Йорк. Всяка от тях в момента притежава по 9.99% от капитала на банката, но след увеличението му делът им ще спадне на по 6.67 процента.

Останалите шест акционери на Корпоративна банка - "Уимонд Трейдинг Корп", "Айрис Континентал Лимитед", "Уернъл Инвест енд Трейд Лимитед", "Леонард Инвест енд Трейд Лимитед", "Драко Холдингс Лимитед", са с офшорен произход. Повечето от тях ще продадат дяловете си на български фирми. Твърди се, че новите акционери, които ще притежават по 9.99% от увеличения капитал на банката, ще са финансовата къща "Бромак", предприятието "Българска роза - Казанлък" и една от консултантските компании на сегашния заместник-председател на надзорния съвет на банката адвокат Румен Люцканов.

НЕФТИНВЕСТБАНК също подаде заявление за развод с офшорните си акционери. В края на април фирма "Петрол" е изпратила до управление "Банков надзор" писмо, в което моли да й бъде разрешено да стане собственик на 59% от акциите на банката. Според Митко Събев, председател на надзорните съвети на "Петрол" АД и на "Нафтекс петролеум България", в заявлението изрично е посочено, че "Петрол" е свързано лице с "Нафтекс петролеум България", която държи 16.78% от НЕФТИНВЕСТБАНК.

"Нафтекс" притежава около 90% от капитала на "Петрол", затова задължително трябваше да уведомим БНБ за това обстоятелство", заяви за в. "БАНКЕРЪ" Митко Събев.

Той смята, че няма да има проблем с получаването на разрешението от Централната банка. Вероятно "Петрол" ще изкупи акциите на НЕФТИНВЕСТБАНК, които в момента са собственост на офшорните компании "Уотс трейд енд файненс", "Метреко интернешънъл Инк", "Кенсъл Трейдинг" и "ММС Интернешънъл". След като приключи операцията, свързаните лица "Петрол" и "Нафтекс петролеум България" ще притежават 75.78% от банката. Говори се, че неин акционер ще остане и "ДЗИ Общо застраховане", което в момента е собственик на 10.41% от капитала й. Над 5% от капитала на банката пък са на "Феста" АД, която се контролира от председателката на управителния съвет на НЕФТИНВЕСТБАНК Петя Славова. Всички тези акционери ще трябва да дадат подробна информация на БНБ както за правното и финансовото си състояние, така и за дейността на своите собственици.

Интерес ще представляват данните, които ще предостави "Нафтекс петролеум България". Неин основен акционер е кипърската офшорна фирма "Нафтекс финанс". Тя пък е собственост на "Нафтекс груп", която се контролира от небезизвестния Денис Ершов.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив