28 Март 2024, 17:33 Днес (11) | Вчера (12)

Охранителни компании - пред фалит заради забавени плащания от държавата

04 Февруари 2014 11:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2014, 11:38

Сумите най-често са шестцифрени - от порядъка на 200 - 700 хиляди лева и нагоре

Въпреки наличието на европейска директива (2011/7/ЕС), транспонирана в българското законодателство с промени в Търговския закон през февруари м. г., публични институции продължават да не плащат с месеци за предоставени услуги за охрана по сключени договори.  Това алармираха от Националната асоциация на фирмите за търговска сигурност и охрана (НАФТСО). В частния сектор за сигурност ситуацията е повече от тревожна. Военномедицинска академия, например, дължи милиони за реално предоставени охранителни услуги, поради неплащане в продължение на 7-8 месеца. Подобна е ситуацията и при много други държавни или общински лечебни заведения, "Напоителни системи”, министерството на отбраната и др., посочват от браншовото обединение. Сумите най-често са шестцифрени - от порядъка на 200 - 700 хиляди лева и нагоре.

Има търговски дружества, които вече са използвали всички финансови инструменти, за да се справят временно с недостига на финансов ресурс. Но неплащането от страна на публични институции и дължимите суми в големи размери, поставят тези търговски дружества в състояние на задлъжнялост.

От НАФТСО смятат, че проектът за Наказателен кодекс съдържа нарушения. Сред тях: създават се допълнителни предпоставки за саморазправа с работодатели и нови възможности за отнемане на бизнес, както и за създаване на порочна практика за поставяне в зависимост на работодателите от работниците и контролиращите органи; опасност от ликвидиране на много търговци в качеството им на работодатели и др. "Твърди се, че с инкриминирането на укриването и неплащането на осигурителни вноски ще се повишат постъпленията в бюджета. Напротив, при действието на един от основните принципи на правото, че административно-наказателната отговорност се поглъща от наказателната, ще се стигне до следната ситуация - при установяването на осуетяване или неплащане на осигуровки, вместо да се наложи парична санкция на нарушителя, ще се водят скъпи наказателни дела с месеци, като при недоказване на вина, разноските по делото остават за сметка на държавата», подчертават от асоциацията.

Просперитет на икономиката, в т.ч. успешната битка със "сивата” икономика, не се постига с наказателни мерки и производство на престъпници, а преди всичко със създаването на подходяща бизнес среда, насърчаване на коректните икономически субекти и балансирана отговорност за всички участници в обществено-икономическите процеси, се казва в становището на браншовата структура.

Междувременно МВР съобщи, че министър Цветлин Йовчев, зам.-министър Васил Маринов, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД "Национална полиция” главен комисар Тодор  Гребенаров са се срещнали с представители на частните охранителни фирми.
Като първи стъпки министър Йовчев е очертал подобряването на комуникацията, обмена на информация и на взаимодействието при реакция на инциденти.
МВР ще излъчи служители, които на ниво областни дирекции и районни управления ще бъдат натоварени с взаимодействието с частните охранителни фирми.
Ще бъдат разписани процедурите за права и отговорности както на структурите на вътрешното министерство, така и на частните охранители.
Била е обсъдена и идеята да се създаде техническа комуникационна връзка на фирмите със съответното районно управление. Моделът за сътрудничество ще включва и подобряване на обмена на информация относно кандидатите за работа във фирмите за охрана. Работната група ще се ангажира да прегледа законодателството за частната охранителна дейност и да даде своите предложения за промени, съобразени с работещи европейски практики.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив