28 Април 2024, 14:19 Днес (0) | Вчера (0)

Оценяват щетите след наводненията в Северозападна България

13 Юни 2022 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 юни 2022, 22:57
МРРБ

Очаква се да отворят прохода Петрохан

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов ще предложи на Министерския съвет да бъде сформирана държавна комисия, която да обследва нанесените от стихията поражения в Северозападна България. Караджов каза, че бедствието във Вършец е било с огромни размери. "Едва ли някой във Вършец е виждал нещо подобно преди. Затова ще настоявам пред Министерския съвет да отпусне средства за неговото възстановяване." Във Вършец  текат огледи след обилните валежи през последните две денонощия. Предстои оценка на щетите. Преминаващата през града река Ботуня вече се е прибрала в коритото си, но щетите са големи. Голяма част от корекцията ѝ е разрушена. Отнесени са три железобетонни и четири метални моста. В резултат от преливането e разрушен водопровод в кв. "Заножене" и живеещите в него са без вода. Скъсани са и други водопроводи. Пътят към една от вилните зони е пропаднал. "Щом имаме отнесени и разрушени основи на мостовете за пешеходци, това означава, че силата на стихията е била невъзвратима. Държавата чрез механизма си за бедствия и аварии ще помогне и поеме разходите, които кметът и общината трябва да направят по възможно най-бързия начин. Необходимо е да се проведат комисии за оценка на щетите и задължителните процедури, за да има прозрачност и яснота за какво се харчи. Общината ще може да разходва тези средства авансово, докато бъдат покрити от държавния бюджет", каза Гроздан Караджов.
Той оцени и щетите, нанесени от проливните дъждове и на прохода Петрохан, като каза, че има ясен план за разчистване и отваряне на прохода за движение. Първо се отпушва водостокът, за да може водата да минава под пътя и той да бъде изсушен. Веднага след това конструктор ще влезе под платното, за да провери какъв е размерът на образувалата се каверна и каква част от засегнатата отсечка може да се използва безопасно. Трето, със скална маса ще се насипе на допълнителна площ. "Амбицията е евентуално утре проходът Петрохан да бъде отворен за движение в една лента", каза при посещението си на място вчера министър Караджов. За целта ще бъде направена и временна организация на движението с необходимата сигнализация, така че да се гарантира безопасността на пътуващите по трасето. Вицепремиерът обясни, че основната причина за бедствената ситуация е запушването на водосток, чрез който при нормални условия водата се отича под пътя. Заради придошлата вода в резултат от обилните валежи са свлечени камъни, кал и пясък. Водостокът се е запушил, в следствие на което водата е подкопала пътното платно, под него се е образувала каверна и е направила участъка неизползваем. Колкото е възможно от трасето ще бъде преместено, за да може да се минава през прохода. Ще се направи и укрепване на платното. Точният метод ще бъде определен от конструкторите. По видими белези подронването достига до осевата линия на пътя. В момента той е опасен и може да пропадне, подчерта Караджов.
Все още не може да се каже колко време ще отнеме пълното възстановяването на отсечката. Оценка на щети ще се направи след спиране на валежите и течащата върху платното вода, каза още вицепремиерът.

Частично бедствено положение бе обявено и в криводолското село Ракево. В село Пудрия бе нарушена носеща колона на мост.

Десетки са сигналите за проблеми в населени места в планинските общини. Лошото време затрудни движението и във Великотърновска област, сериозно количество дъжд падна и в Смолянско. Ситуацията беше най-тежка в общините Баните и Рудозем, където водата предизвика частични свлачища и подкопа пътища. Реки преляха и потекоха по улиците на асеновградското село Ленoво. Предстои оценка на щетите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив