26 Април 2024, 22:59 Днес (11) | Вчера (14)

Очаква се сметките за парно да са с 25 % по-високи

23 Ноември 2018 13:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 ноември 2018, 13:16

При силно завишените сметки на индивидуалните потребители една от най-честите грешки се дължи на невярно отчитане на водомера при годишното засичане

Винаги има някаква причина за изменения в сметките, но е редно да споменем, че в сравнение с предишния отоплителен сезон топлоенергията ще с около една четвърт по-скъпа. Това каза за предаването "Хоризонт до обед" по БНР експертът Васил Николов и предупреди: "Ако консумирате една единица топлинна енергия тази година, ще платите с около ¼ повече, отколкото миналата година. Ако миналата година сте платили примерно за тази една единица около 90 лв, сега ще платите около 115 или 112 лв в зависимост от различните топлофикации. Това са примерни суми, само сравнението на парите не съвсем коректно".

При силно завишените сметки на индивидуалните потребители една от най-честите грешки се дължи на невярно отчитане на водомера при годишното засичане: "Развален водомер, който отчита по-голяма консумация от реалната, също се случва, но и примерно объркват 1 и 7 или 3 и 8… Няколко десетки кубически метра вода в повече, когато се отчитат, сметките нарастват осезаемо" .

Служителите на топлинните счетоводители правят огромен брой проверки и грешките при записване на показанията на хартия и въвеждането в компютри са отностелно малък процент, изтъкна експертът.

"Личният ми съвет е, когато са годишните отчитания хората просто да погледнат какво са записали и под какво се подписват. Това ще спести ходене, писане на жалби, нерви, време".

Във високите блокове топлата вода се доставя чрез циркулационна помпа. Ако тя не е изправна, е необходимо хората да източват водата по-дълго, а това допълнително утежнява сметките, предупреди той.

От доста години абонатните станции почти навсякъде са модернизирани и след въвеждането на топломери в апартаментите не могат да се реализират допълнителни икономии от регулирането на температурите в тях.  В станцията температурата на водата трябва да е над  55 градуса.

Експертът коментира също, че сметките за общи части нарастват, тъй като много хора се отказват от отоплението. Те плащат през зимата по-малко отколкото са ползвали, а съседите им – повече, но когато дойдат изравнителните сметки става обратното.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив