03 Май 2024, 15:56 Днес (0) | Вчера (13)

Очаквания за военен удар срещу Сирия

28 Август 2013 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 28 август 2013, 10:00
Под лиценза на creativecommons

Вашингтон и съюзниците му постепенно вървят към ограничена употреба на сила срещу режима в Дамаск

Президентът на Съединените щати Барак Обама не е взел решение за военни удари срещу сирийското правителство в отговор на предполагаемата атака с химически оръжия от миналата седмица.

Но американските сили са готови да нанесат удари срещу Сирия, ако президентът нареди. Това съобщи министърът на отбраната Чък Хейгъл. В същото време френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция е готова да накаже онези, които стоят зад нападението с химическо оръжие срещу цивилни. Британският премиер Дейвид Камерън посочи, че светът не може да стои бездеен, след като е видял ужасяващите сцени на смърт и страдания в Сирия.

Италия няма да подкрепи военни действия без мандата на Съвета за сигурност на ООН и няма активно да участва в тях, съобщиха от Рим. Вашингтон и съюзниците му постепенно вървят към ограничена употреба на сила срещу режима в Дамаск. Западните сили са казали на сирийската опозиция да очаква до дни удар по силите на Асад, съобщиха по-рано днес за Ройтерс източници, присъствали на среща между пратеници и коалицията на сирийската опозиция в Истанбул.

Светът вече говори за западни военни удари срещу Сирия като за предстоящо събитие. Това стана след изказване на американския държавен секретар, който обяви, че Съединените щати разполагат с неопровержими доказателства за мащабна атака с химическо оръжие в Сирия. По думите на Джон Кери почти няма съмнение, че оръжието е използвано от правителствените сили. Опасността от коалиционна атака срещу режима в Дамаск става все по-реална и кара все повече държави да обявят ясно позициите и намеренията си спрямо сирийския конфликт.

Американски ракетен удар по Сирия може да бъде нанесен още в четвъртък, съобщи американската телевизия Ен Би Си. Медията твърди, че обстрелът ще продължи три дни и ще има "ограничен характер". Целта ще бъде да се отправи послание към сирийския президент Асад, а не да се намали сирийския военен потенциал. Този сценарий беше разпространен часове след изявлението на американския държавен секретар Джон Кери, че страната му разполага с доказателства за атака с химическо оръжие в Сирия, за която са отговорни управляващите в Дамаск.

"Президентът Барак Обама е в контакт със съюзниците и ще вземе информирано решение как да отговори на тази безогледна употреба на химически оръжия. Президентът Обама вярва, че трябва да бъде потърсена отговорност от тези, които биха използвали най-ужасните оръжия в света срещу най-уязвимите хора в света. Сега нищо не е по-сериозно и нищо друго не получава по-сериозно внимание", заяви Джон Кери, държавен секретар на Съединените щати.

В антисирийска коалиция, за чието формиране започнаха активно да се обсъждат планове, ще влязат не три-четири страни, а 20-25 държави. Това заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу. Турция обяви, че ще влезе в състава на коалиция, ако такава бъде съставена, извън решение на Съвета за сигурност на ООН. Дания също заяви, че е готова да подкрепи "алтернативни отговори" за Сирия, ако Съветът за сигурност на ООН не предприеме действия заради предполагаемата химическа атака миналата седмица. Френският президент заяви, че страната му е готова да накаже онези, които са обгазили невинни в Сирия и по всичко личи, че това е дело на управляващия режим.

Позицията на Германия е, че ще се включи в действия срещу Сирия, но само ако те са ръководени от ООН. Външният министър на България Кристиян Вигенин обяви, че страната ни подкрепя и активно се включва в усилията на международната общност за намиране на политически изход от кризата. Сирийският външен министър направи изявление, в което отхвърли обвиненията, че страната му възпрепятства работата на инспекторите по химически оръжия. Той коментира и евентуални действия на Сирия при военна атака.

"Ще имаме два варианта - или да се предадем, или да се защитаваме със средствата, с които разполагаме", предушреди Уалид Муалем, министър на външните работи на Сирия.

Муалем добави, че Дамаск разполага със средства за защита, които "ще изненадат света". Руското външно министерство напомни, че още не са изнесени ясни доказателства за химическата атака край Дамаск.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин обвини в "Туитър" Запада, че се държи с мюсюлманския свят като "маймуна с граната". Русия изпрати самолет с хуманитарна помощ в сирийския град Лакатия. Машината трябва да евакуира около 180 руски граждани от Сирия.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив