19 Април 2024, 18:19 Днес (10) | Вчера (11)

Очакват се значителни повишения на нивата на пет реки

17 Юни 2015 11:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 юни 2015, 10:42
Под лиценза на creativecommons

Оперативното звено е в състояние на повишено внимание от днес

След постъпила от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН)  прогноза за очаквани интензивни валежи през следващите дни, Оперативното звено в МОСВ и в  басейновите дирекции Източнобеломорски район и Западнобеломорски район се привежда в състояние на "повишено внимание" от 12 часа днес.

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) обявява жълт код за днес за очаквани интензивни валежи, силни гръмотевични бури и градушки за областите - Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Кърджали.

След обед и вечерта на 17 юни в областите  Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Хасково се очакват интензивни валежи, силни гръмотевични бури и градушки, които ще продължат и през нощта срещу четвъртък. До 24 часа на 17 юни на места количествата на валежите може да достигнат 30 – 40 л/кв.м.

В четвъртък валежите ще продължат, на места ще са интензивни и значителни по количество, с гръмотевични бури и градушки. Очакваните количества за по-голямата част от страната между 10-20 л/кв.м, в Южна България са  възможни локални валежи и над 50 л/кв.м.

В петък ще вали на места в Източна България и планинските райони, очаквани количества от  5-15 л/кв.м.                                                                                                     

През изминалото денонощие (от 08:00ч. на 15юни  до 08:00ч. на 16 юни ) речните нива в по-голямата част от страната са се понижили или са се задържали. Отчетени са незначителни повишения в резултат от регистрирани валежи.

В сряда срещу четвъртък и в четвъртък се очакват съществени повишения на нивата на реките на отделни места в страната.

Водното ниво на Марица при гр. Първомай ще започне рязко да се повишава в сутрешните часове на 18 юни, достигайки и преминавайки жълтия праг за предупреждение (внимание) през първите часове на 19 юни.

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда нивата на голяма част от реките във водосбора ще достигнат и преминат праговете за предупреждение(внимание).

По прогноза се очаква водното ниво на  Бяла река при  Смолян да се повишава и в сутрешните часове на 18 юни  ще достигне жълтия праг за предупреждение (внимание).

Очаква се водното ниво на Черна река при Смолян да достигне жълтия праг в ранните сутрешни часове на 18 юни, да продължи интензивно да се повишава и по обяд да достигне и премине червения праг за предупреждение (тревога).

По прогноза се очаква в сутрешните часове на 18 юни водното ниво на  Арда при  Рудозем да достигне жълтия праг на предупреждение (внимание).

Също и водното ниво на река Елховска при Рудозем се очаква рязко да се повиши и в сутрешните часове на 18 юни да достигне в оранжевия праг на предупреждение (риск  за тревога), а около обяд  да достигне и червения праг на предупреждение (тревога).

По прогноза се очаква водното ниво на  Маданска река при Мадан на 18 юни да достигне жълтия праг на предупреждение (внимание) и да се задържи над него до ранните часове на 19 юни.

Също по прогноза се очаква водното ниво на река Ардинска при Ардино на 18 юни да достигне жълтия праг на предупреждение (внимание) и да се задържи над него до края на деня.

Водното ниво на река Върбица при Златоград рязко ще се повиши и в сутрешните часове на 18 юни ще достигне и премине червения праг на предупреждение (тревога), като в късните часове на деня ще започне да се понижава.

По прогноза се очаква водното ниво на река Върбица при село Върли дол рязко да се повиши и в сутрешните часове на 18 юни  да достигне и премине жълтия праг на предупреждение (внимание).

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив