28 Март 2024, 10:24 Днес (3) | Вчера (12)

Още една фирма за недвижими имоти имала претенции към клиентите за комисионна без да има сделка

21 Юли 2016 12:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 юли 2016, 11:50

През летния сезон КЗП проверява агенциите за недвижими имоти и автокъщите

"Осъществяваме контрол върху качеството на туристическия продукт целогодишно и в тези места, където струпването на туристи е по-голямо. Само в сферата на туристическия продукт от началото на годината имаме над 5000 проверки, като в 8-9% от случаите попадаме на нарушения от различен тип. Конкретно по морското крайбрежие сме по-активни, защото тече летен сезон", каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

От начало на юни комисията е извършила около 1 500 проверки, а резултатите показват, че броят на нарушенията в сравнение с миналата година, е по-малък. "Хубавата новина е, че поне от началото на сезона досега се наблюдава една тенденция търговците да бъдат по-дисциплинирани, по-рядко да има измамени туристи”, каза Маргаритов.

"Ние проверяваме всички места за настаняване - хотели, къщи за гости и т.н. Проверяваме и заведенията за хранене и развлечение, както по отношение на това дали информацията, която поднасят търговците към потребителите, е коректна, така и съответствието на услугите с категорията", обясни Маргаритов. Той каза, че това са основните насоки, по които действа комисията и по нейни инициативи, и по сигнали на потребители.
Председателят на КЗП посочи, че се осъществява контрол и в търговските обекти за различен тип нелоялни практики, свързани с несъществуващи намаления, например.

"Съветваме потребителите да внимават и за опасни стоки. Говорим за различни плувни принадлежности, предназначени за децата. Върху стоките задължително трябва да бъде обозначено, че има определени условия, при които те се използват", обясни Маргаритов. Той каза още, че върху стока трябва да има инструкции за употреба и да бъде изписано съответствието със стандарти за безопасност. "Ние полагаме огромни усилия да задържаме подобни стоки още на границата, но понякога те стигат и до пазара", допълни председателят.

Вчера Маргаритов съобщи пред БНР, че комисията е забранила вноса до отстраняване на нередностите на голямо количество плажни артикули – самонадуваем парашутен барбарон. "Освен удобно легло или диван на плажа или край басейна, той може да представлява и опасност, ако не се използва по предназначение. За момента сме спрели вноса на този артикул, тъй като търговецът не е осигурил предупредителната информация, че тези стоки не бива да се ползват от деца, тъй като биха представлявали риск, а също така и че не трябва да се употребяват във вода, като се има предвид, че повечето надуваеми стоки по презумпция се ползват във вода”, коментира още Маргаритов.
През последните години трайно са се увеличи сигналите, които комисията получава. "Хората са се научили, че имат права на потребители и знаят към кого да се обърнат. Тази тенденция показва и повишено доверие към институцията", заяви той.

Маргаритов посочи още, че през летния сезон се проверяват също и агенциите за недвижими имоти и автокъщите.

Преди седмица комисията съобщи, че голяма агенция за имоти е обвързвала клиентите си със задължение за изплащане на комисионно възнаграждение в размер на 3% от стойността на сделката, но не по-малко от 1000 евро без ДДС дори когато те решат да закупят от друго лице огледания чрез въпросната фирма имот.

Новият случай е на друга агенция, която сключва с клиентите си договор за оглед. По силата на този документ, ако по време на действието му или в срок от 12 месеца след прекратяването му, те или свързано с тях лице придобие предложен от въпросната фирма имот, ще дължат комисионна 3% от стойността на сделката. Тъй като в този случай става въпрос за сключване на договор, а законодателството предвижда свобода на договаряне според волята на страните, дотук нарушение няма. Нарушение е това, че агенцията предявява претенции към клиентите си за същата комисионна и ако закупят от друго лице обект, който не е предмет на сключения договор за посредничество, но се намира в същата сграда. Следователно, в този казус става дума за разширително тълкуване на клаузата, което е недопустимо. Купувачът не е изпаднал в неизпълнение на договора си с търговеца, просто е упражнил правото си да не закупи предложения му от него имот.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив