15 Май 2024, 09:15 Днес (1) | Вчера (11)

Още застрахователи обявиха бърза писта за обезщетения при терористичния акт в Москва

26 Март 2024 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 март 2024, 17:32

И самата зала „Крокус сити хол“ е застрахована, а щетите са за милиарди

Още руски застрахователи обявиха, че имат застраховани пострадали при терористичната атака в московската концертна зала "Крокус хол".  След "Ингосстрах",  за което ИНСМАРКЕТ съобщи вчера, "Росгосстрах", "Югория", "СОГАЗ",  "СберСтрахование", "РЕСО-Гарантия", "Согласие" и "ВСК" също посочиха, че въвеждат опростена процедура за урегулиране на щетите.

От "Росгосстрах" заявиха, че минимум трима посетители на търговско-развлекателния комплект са застраховани в компанията с доброволна медицинска полица. Те са с различни травми и в оперативен порядък ще получат допълнителна помощ в съотвествние със застрахователния си план. "От наша страна ситуацията е под контрол – постоянно сверяваме публикуваните от властите списъци с пострадали с нашата клиентска база данни по договори за доброволно здравно застраховане и застраховане от злополуки", посочи Олга Купцова, зам.-директор в компанията.

Застрахователните дружества на "Сбербанк" — "СберСтрахование жизни" и "СберСтрахование",  вече изплащат обезщетения на ранените и на наследниците на загиналите посетители. Изискванията са да бъдат представени санитарен минимум документи. Животозастрахователното дружество сверява данните направо от общинските регистри и не иска от пострадалите допълнителни документи. Компанията е обявила денонощен телефон за връзка и извънредни дежурства, както и мобилно приложение.

Застрахователното дружество "ВСК" има открита гореща линия. Офисите на компанията също работят извънредно. Обявено е и мобилно приложение, през което също се подават искове. "Ускорихме разглеждането на исковете, опростихме и процеса на оценка. За получаване на обезщетения изискваме минимален набор от документи", посочват от дружеството.

За опростена и ускорена процедура при завеждането на щети обявяват и от "Югория". Оттам предлагат също и медицинска и психологическа помощ. Пострадалите от терористичния акт се обслужват с приоритет.

От "РЕСО-Гарантия" също подсилват линията за психологическа помощ с  дежурни психолози. Записвания се предлагат и по телефона, и онлайн чрез "Телемедицина РЕСО". Оттам посочват, че засега нямат подадени искове във връзка с атентата.
 
Компанията "СОГАЗ" също ускорява разглеждането на искове по всички видове полици за пострадалите клиенти. Медицинска помощ и психологическа подкрепа може да бъде потърсена и през приложенията на компанията за телемедицина. Застрахователят предлага и рехабилитационно-възстановително лечение на територията на Руската Федерация. Възможност за рехабилитация се предоставя и на близките на застрахованите починали клиенти при терористичния акт. За пострадали автомобили около търговския център компанията съобщава, че поема за своя сметка евакуирането им.
 
Опростен ред за изплащане на обезщетения по животозастрахователни договори обяви и компанията "Согласие".

Концертната зала "Крокус сити хол" също е застрахована, съобщи Forbes. По предварителни оценки на експерти, загубите може да надвишат 10 млрд. рубли, имайки предвид, че от съоръжението са останали руини. Според управляващия директор на  Руския съвет на търговските центрове Олег Войцеховский щетите може да възлязат на 12 млрд. рубли. Той се позовава на стойността на квадратен метър – 3000 евро без външно благоустройство. Подобна оценка дава и вицепрезидентът на Съюза на търговските центрове Марат Манасян, пише РИА Недвижимост. Според него, щетите по залата ще бъдат не по-малко от 9,5–11,4 млрд. рубли.

Припомняме, на 22 март 2024 г. в московското предградие Красногорск бе извършен терористичен акт, при който загинаха 139 души, а ранените са 182-ма. Трима мъже в камуфлажни дрехи откриха огън срещу посетителите в концертната зала "Крокус сити хол" по време на концерт на група "Пикник", а впоследствие в залата избухна пожар.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив