03 Май 2024, 21:31 Днес (0) | Вчера (13)

Още микроязовири преливат, евакуирани са хора по течението на Арда към Джебел

02 Февруари 2015 09:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 февруари 2015, 01:27
Под лиценза на creativecommons

Обстановката в Южна България остава тежка. Има евакуирани хора по направлението на Джебел по река Арда, а микроязовирите преливат, съобщава пред агенция "Фокус" Първан Секиранов, директор на "Дирекция оперативни дейности" в ГД "Пожарна безопасност"

Продължават отводнителните дейности в Смолян и Кърджали. По думите на Секиранов дъждовете са се оказали по-силни. В Кърджали прелива язовир "Цанков камък", допълва той.

Язовир "Студен кладенец" се изпуска с всички възможни клапи. Всички екипи на ГД "Пожарна безопасност" са навън, с изключение на областите Ловеч и Плевен. "Навсякъде се отводнява, най-вече във всички области в Южна България. В Пловдив, Асеновград , Смолян, Хасково, Ямбол и Бургас всички екипи са навън", заявява Секиранов. По думите му в област Бургас има нов порив на вятър и екипите отстраняват ламарини и паднали дървета. Има отвеяни будки за вестници, допълва "Дарик".

"Засега няма тежки инциденти, а най-важното е, че няма пострадали хора. Има евакуирани в началото на денонощието в Бургас, по-късно в зоната на Кърджали около язовир "Македонци", който прелива", уточнява директорът на "Дирекция оперативни дейности".

Поради наводнение е ограничено движението по автомагистрала "Тракия" в посока Бургас в района на Българово, съобщава АПИ, цитирана от БНР. Преминаването става по обходен маршрут.

От електроразпределителното дружество ЕВН, което обслужва Югоизточна българия, съобщават, че над 100 аварийни екипа отстраняват авариите. Към 14.30 ч. в област Пазарджик без ток са села и местности във високите части на общини Пещера, Батак, Велинград и Панагюрище. В области Кърджали и Смолян без захранване са предимно малки села и махали.  В област Бургас са засегнати основно селища в южните части на областта, в района на община Средец. Все още в областта има наводнени и затворени пътища, което затруднява достъпа на аварийните техници. Някои повреди са усложнени и от 5 счупени стълба от мрежата.

Междувременно обстановката в област Благоевград постепенно се нормализира. Създадена е необходимата организация за почистване на падналите камъни и дървета по пътищата. Регистрирани са и голям брой свлачища, които се разчистват. Затруднено е почистването при прохода "Предел" заради интензивен трафик.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив