25 Април 2024, 02:57 Днес (0) | Вчера (12)

Още не е ясен победителят от Брюксел

29 Юни 2012 15:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 юни 2012, 15:03

След първоначалната еуфория за постигнатия в Брюксел компромис, облекчаващ положението на Испания и Италия, стана ясно, че детайлите по споразумението тепърва ще се изясняват

След първоначалната еуфория за постигнатия в Брюксел компромис, облекчаващ положението на Испания и Италия, стана ясно, че детайлите по споразумението тепърва ще се изясняват.

Ръководителите от еврозоната приеха тази нощ изненадващо споразумение в опит да помогнат на Италия и Испания да успокоят пазарите и за инжектиране на 120 милиарда евро за стимулиране на европейската икономика. Испания си извоюва правото на директна помощ за банковия сектор, което означава, че милиардите евро, които тя ще получи, няма да доведат до увеличаване на бюджетния й дефицит.

"За да се осигури ефективно управление от ЕФФС и ЕМС (временния и новосъздадения постоянен спасителен фонд - бел. ред) ще купуват и продават  облигации с подкрепата на Европейската централна банка, тъй като като тя познава пазарните условия и има капацитет, който спасителните фондове нямат", заяви премиерът Марио Монти в Брюксел, цитиран от CNBC. Той бе в основата на ултимативното искане за намеса на пазарите, която да позволи спадане на надхвърлящите 6% лихви по италианския дълг (10-годишните книжа на Испания дори преминаха за кратко над критичните 7% ).

Двете страни засега се договориха и да не им бъдат налагани програми за икономии от типа на тези, които трябва да изпълняват Гърция, Португалия и Ирландия.

Заместник председателят на Европейската комисия Хоакин Алмуня обаче припомни, че страните, които ще получат помощ, ще бъдат наблюдавани отблизо. В случая с Испания Брюксел препоръчва увеличение на ДДС, което правителството в Мадрид засега отхвърля, съобщава БТА.

Според друг европейски комисар, Мишел Барние, който отговаря за вътрешния пазар, "на срещата на върха в Брюксел е спечелила Европа". Той каза това в отговор на въпрос на Радио Франс ентернасионал "кой е спечелил в Брюксел след дългата нощ на преговори - Германия или Франция?" 

Германската канцлерка Ангела Меркел настоя днес, че страната й не е направила компромис, съгласявайки се солидарността да бъде проявявана при определени условия. Тя каза това часове след като лидерите на еврозоната се съгласиха с искането на Италия и Испания да получат подкрепа за намаляването на лихвите по облигациите на двете държави. От своя страна френският президент Франсоа Оланд приветства "благоприятните ефекти" от мерките, одобрени през нощта. 

Лидерите на ЕС настояват предложенията за единен банков надзор да се разгледат в спешен порядък до края на 2012 г. Това стана ясно пък от публикуваната декларация Когато бъде създаден ефективен единен надзорен механизъм за банките в еврозоната, включващ ЕЦБ, Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) би могъл след редовно решение да е в състояние да рекапитализира пряко банките. 

Финансовата помощ за Испания ще се оказва от ЕФФС докато ЕМС започне да функционира, като след това тя ще бъде пренасочена към ЕМС, без да придобива първостепенен статус. Това трябва да успокои кредиторите на Испания и подобни страни, че фондът ще се нареди първи в списъка на кредиторите при евентуален дефолт.

ЕЦБ се е съгласила да бъде агент на ЕФФС/ЕМС, като извършва пазарни операции по ефективен и ефикасен начин, пише още в документа. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив