25 Април 2024, 19:41 Днес (14) | Вчера (12)

Още права на джипитата дадоха магистратите

03 Октомври 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Представителите на Националната здравноосигурителна каса, двете съсловни организации и Министерството на здравеопазването подписаха анекс към НРД 2003 във връзка с решението на Върховния административен съд (ВАС), отменящо изцяло или частично текстове от действащия рамков договор.

Джипитата няма да оставят вече телефон за спешни случаи, решиха съдиите от Върховния административен съд. Общопрактикуващите лекари са длъжни да са на разположение на своите пациенти 24 часа. Болните обаче ще могат да търсят личния си лекар само за основния пакет от здравни дейности, плащани от бюджета на здравната каса.
Джипитата вече няма да се консултират със специалист при лечението на деца от една година. Това обаче не ги освобождава от отговорност, ако в резултат на неправилна преценка се появят неблагоприятни последици за здравето на пациентите. НЗОК няма основание да налага санкции в тези случаи. Досега личните лекари бяха длъжни да изискват задължително консултация и провеждане на съвместно лечение със специалист за най-малките.
Бременните и децата до 6-годишна възраст няма да получават безотказно и по тяхно желание от джипи "медицинско направление за консултация" със специалист. Досега се даваше такава възможност. Всички талони, издадени до края на септември, вече ще се признават като направления извън регулативните стандарти.
Възникналите правни последици от отменения нормативен акт подлежат на незабавно изпълнение по отношение отмяната на чл. 22, ал. 5 от НРД 2003.
В него беше записано още, че за изпълнители на медицинска или стоматологична помощ можеше да бъдат наемани и работодатели на лекари. ВАС постановява за неточно употребено понятието "наемане" и констатира нарушаване принципа на законоустановеност за изпълнителите на медицинска помощ.
На базата на тези аргументи изпълнителите на медицинска и стоматологична помощ ще бъдат уведомени писмено, че трябва да прекратят сключените от тях договори с юридически лица, които не са лечебни заведения по смисъла на Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) и Закона за народното здраве (ЗНЗ). След 1 октомври 2003 г. НЗОК няма да плаща за дейността, извършена по такива договори.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив