29 Март 2024, 15:42 Днес (10) | Вчера (11)

Павлова: Чакаме решение на ВАС за винетките до 14 юли

16 Юни 2016 09:10 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 юни 2016, 09:12

В случай, че ВАС постанови незаконосъобразност на постановлението и отмени нормативния акт, решението ще бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС

Върховният административен съд по делото за новия размер на винетните такси не е излязъл с решение. Вчера беше проведено заседание, на което съдът счете делото за изяснено от фактическа и правна страна и го обяви за решаване в законоустановения едномесечен срок. Това коментира във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, пише в. Монитор.

Очакваме решението по делото да излезе до 14 юли. До произнасяне от страна на ВАС не може да се твърди, че постановлението за новия размер на винетните такси е незаконосъобразно. Постановлението е в сила. Считаме, че процедурата по приемането на постановлението е проведена законосъобразно при зачитане на принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност. Спазени са нормативно установените срокове и е осигурена изискващата се публичност и информираност при изготвянето и приемането на акта от Министерския съвет.

Некоректни са изнесените твърдения, че новият размер на винетните такси е незаконосъобразен. Произнасянето по този въпрос е единствено и само от компетентността на ВАС, който все още не се е произнесъл. Тиражирането на позицията, изразена от представителя на Върховна административна прокуратура по време на заседанието, не е решение по делото. Представителят на Върховна административна прокуратура е само участник в съдебния процес и съдът не е обвързан при постановяването на решението си със становището му.

Съдът се произнася с решение съобразно събраните и приетите по делото доказателства и обстоятелства в тяхната съвкупност и съобразно закона.

Решението на тричленния състав не е окончателно, каза още Павлова. В случай, че ВАС постанови незаконосъобразност на постановлението и отмени нормативния акт, решението ще бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив