25 Април 2024, 10:10 Днес (1) | Вчера (12)

Пазарът на ваканционни имоти се възстановява постепенно, според експерти

09 Април 2014 12:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 април 2014, 12:52

Интересът на англичаните се завръща

Пазарът на ваканционни имоти се възстановява постепенно след поредицата от политически конфликти в страната и чужбина. Това показват данните на инвестиционна компания, работеща у нас.

След регистрирания за 2013 г. ръст в активността със 7% спрямо 2012 г., кризата в Украйна бе нова заплаха за стагнация на пазара. Само месец по-късно тенденциите говорят за стабилност, а активността при запитванията расте.

"Интересът към родните ваканционни жилища не се повлия дългосрочно от кризите. Някои рускоговорящи клиенти забавиха със седмица-две плащанията по сделките, но това бързо отшумя”, коментира Теофил Петров, изпълнителен директор на компанията. "През март броят на сключените сделки е с близо 10% по-голям спрямо същия месец на 2013 година, като основни клиенти отново са руснаците”, коментира Петров.

По думите му, макар да не се е стигнало до реални сделки, от компанията са получили запитвания от страна на англоговорящи клиенти. Според него това не означава на всяка цена, че англичаните ще се завърнат на българския пазар, но все пак е позитивен знак за родните ваканционни жилища.

Зимни курорти
Сделките с имоти в зимните курорти и през този сезон формират по-незначителна част от пазара – около 10%. Активността е по-скоро резултат от вторичен пазар, който заема дял от около 90% от общия. Предпочитаните от клиентите дестинации отново са водени от Банско, като интерес има и към Пампорово и Велинград заради комбинацията от СПА  и планина.

Цените в Банско през този сезон претърпяват нов, макар и лек спад поради разминаванията в очакванията на продавачи и купувачи – между 400 и 450 евро струва квадратният метър в зимния курорт при 450 – 500 евро година по-рано.

Търсенето в зимните курорти е насочено главно към апартаменти с 1 или 2 спални, като ключови мотиви за клиентите са качественото строителство, комуникативността, достъпността и качеството на пистите.

Летни курорти
Тенденциите в летните курорти недвусмислено говорят за разкриване на нови възможности за развитие на ваканционния пазар. Пазарът днес е по-активен в сравнение с миналата година.

Още преди няколко месеца се усети отчетлива тенденция на интерес не само към класическите дестинации - по-големите градове и курорти на Черноморието Варна, Бургас, Слънчев бряг, но и към малки градчета като Поморие, Созопол, Царево.

Цените в Созопол за 2013 година бяха около 990 евро на кв.м, като в първите месеци на 2014 г. те са в диапазона 950 – 1 200 евро. В Поморие квадратният метър ваканционна площ в момента струва между 850 и 1000 евро. Според експерти, съществува известна разлика между клиентите в двата морски града. Заинтересованите от Созопол търсят по-скоро лайфстайл дестинация с опции за почивка и забавление, докато клиентите в балнео селището Поморие са предимно млади семейства и пенсионери, които търсят уседналост и постоянно пребиваване. 

Предпочитанията на клиентите са също основно за апартаменти с една или две спални, като близостта до морето, качественото строителство и разположение, както и инфраструктурата в населеното място са сред водещите мотиви за сключване на сделка, посочват от Green Life.

Какво ще се случи през 2014 г.?
Прогнозата за пазара на ваканционни имоти е за успешна 2014 година, като очакваният ръст в активността е от 5 до 10 %. Малко вероятно е да станем свидетели на съществени движения в ценовите нива. Профилът на клиентите ще се запази, като е възможна появата на нов тип купувачи, макар към момента да няма недвусмислени индикации за това.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив