24 Април 2024, 20:23 Днес (12) | Вчера (6)

Пазарът на луксозни имоти отрезвя

28 Ноември 2019 16:04 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 ноември 2019, 16:16

Обичайният бюджет на родните купувачи е в диапазона 450 000-800 000 евро

Пазарът на луксозни имоти бележи ръст на сключените сделки при сравнително стабилни цени. Това сочи анализ за 2019 г.  на компания, специализирана в сегмента на луксозните имоти. След еуфоричния период на пазара през предходната 2018 г., отиващата си 2019 г. донесе отрезвяване на продавачите и значимо преосмисляне на ценовите нива в луксозния сегмент. Още в началото на годината бе отчетен застой на надценените оферти и първи признаци на спад на цените на фона на нарастващото предлагане на нови имоти. В следващите месеци, в резултат на корекциите в офертните цени, пазарът на висок клас имоти регистрира нарастваща активност и при покупките, и при наемите. Увеличават се покупките, сключени след корекции в офертни цени. Ако през 2018 преобладават отстъпките до 5%, то през настоящата година купувачите успяват да договорят до 12% понижение на офертната цена.
Понижението в цените на луксозните имоти, регистрирано през първата половина на 2019 г., забавя темпа си през есенните месеци. Корекции в офертите има най-често при имотите в стари сгради и тези, които не отговарят на високите изисквания на купувачите. Луксозните жилища в новопостроени сгради или след основен ремонт поддържат стабилни цени. 
От компанията отчитат по-висока активност на пазара и значителен ръст на покупко-продажбите –  близо 30% на годишна база. Все повече сделки се сключват след предоговаряне на офертната цена. Расте и размерът на отстъпките - по време на преговорите купувачите успяват да договорят до 12% по-ниска цена на имота.

Високата активност в луксозния сегмент се задържа и на световните пазари, показват данните, а прогнозата е, че през следващите няколко години ще станем свидетели на бум във високия клас имоти в Азия. В момента най-горещите точки са Монако, Париж, Лондон, Ню Йорк, Френската Ривиера, Холивуд, Лос Анджелис и Сингапур.

Профилът на клиентите показва любопитна особеност - тенденцията все по-млади купувачи да излизат на пазара на луксозни имоти се засилва, както у нас, така и в световен план. Нараства делът на т.нар. представители на милениал поколението –родените през 80-те и 90-те години на XX век. На глобално ниво те представляват около 37% от всички купувачи в сегмента на високия клас жилища, като очакванията са през следващите години делът им значително да се повиши. У нас делът на милениалите е по-малък. Този тип купувачи се ориентира към имоти за собствено ползване – апартаменти с високи тавани и просторни помещения, също и нови къщи с модерна архитектура и обзавеждане, разположени в елитните райони на София. Предпочитаните локации за къщи са кварталите по Витошката яка (Бояна, Драгалевци, Киноцентъра), като обичайният бюджет на купувачите е в диапазона 450 000-800 000 евро. Традиционно най-много сделки обаче се регистрират в централната част на София и района на Докторски паметник, както и в елитни квартали като Лозенец. Привлекателни за купувачите на ново строителство са южните райони - Кръстова вада и Манастирски ливади, където по протежение на бул. "България" се появиха затворени комплекси с високо качество на строителството и средата. Продажните цени за луксозен и напълно завършен и обзаведен имот достигат и над 2000 евро/кв. м, докато средните за висок клас имоти нива в останалата част от квартала се движат около 1400-1500 евро/кв. м.
За разлика от масовия пазар, където сделките с ипотечни кредити поддържат висок дял от общите, в луксозния сегмент те са едва около 10-15%. Данните от последните месеци все пак показват нарастващ интерес към банково финансиране заради изгодните условия и исторически ниските лихвени нива.
Сделките с кредит са предпочитани при покупката на къщи в покрайнините на София, както и на луксозни апартаменти в града на цени над 350 000 евро. При тях обичайно делът на кредита е до 1/3 от цената на имота. Това също е специфична разлика, която отличава луксозния сегмент от масовия жилищен пазар, където с комбинация от ипотечен и потребителски кредит в редица случаи се финансира и 100% от цената.

С ръст от близо 10% спрямо 2018 г., пазарът на наеми на луксозни имоти също отбелязва относително висока активност. Универсално при наемите най-голям е интересът към най-високия и най-ниския ценови сегмент. В общия случай жилищата среден клас – с между 500 и 1000 евро наем, се търсят по-слабо. В същото време именно в тази категория предлагането е значително, като една от причините за ръста на офертите е преориентирането на много собственици от краткосрочни към дългосрочни наеми. Силно е търсенето на апартаменти и къщи под наем в затворени комплекси в София. Някои собственици предлагат жилищата си едновременно под наем и за продажба, като приоритетно търсят наематели, но са склонни да разгледат и оферти за покупка при интересна цена.
От компанията очакват през 2020 година цените да се задържат стабилни около настоящите нива, а активността на сделките да бележи нов, макар и умерен ръст. Продавачите и купувачите ще имат относително идентични очаквания, което ще рефлектира като скъсяване на периода за сключване на сделка.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив