10 Октомври 2024, 17:19 Днес (2) | Вчера (3)

Пакети от 200 дружества се изкупиха на борсата за ден

02 Март 2004 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Агенцията за приватизация (АП) е на път да спази ангажимента до края на годината да се раздели с всичките си миноритарни пакети, след като само на фондовата борса бяха продадени изцяло 200 от тях и частично книжа на още 101 дружества.

Агенцията за приватизация (АП) е на път да спази ангажимента до края на годината да се раздели с всичките си миноритарни пакети, след като само на фондовата борса бяха продадени изцяло 200 от тях и частично книжа на още 101 дружества. Така от началото на годината на подобни търгове е продадено държавното участие в общо около 500 предприятия. Плащанията по сделките бяха рекордни спрямо предишните аукциони - над 18 млн. лв., повече от половината от които ще бъдат платени в брой.

За пореден път се потвърди и изпробваната вече теория, че на фондовата борса може да се намери купувач за всичко, дори и за на пръв поглед непродаваеми пакети.

Изглежда, новата стратегия на АП да предлага акциите на борсата без минимална цена се оказва успешна, след като за много от тях имаше сериозно наддаване.

Очаква се до края на юни, когато изтича срокът за използване на инвестиционните бонове, да се проведат още поне два търга, на които ще се предлагат основно акции, останали непродадени на предишни аукциони. Собственици на бонове са около половин милион българи, на които се дава възможност да участват в приватизацията или пък да продадат книжата си вследствие на повишения интерес на инвеститорите към тях. Заради сегашните търгове цената на инвестиционните бонове удари историческия си максимум от 23.98% от номинала в петък. Това означава, че срещу стандартните 250 лв., които имаше право да получи един човек, могат да се вземат 60 лева. Тенденцията може да се запази за още няколко дни, докато тече голямото разпределяне на баницата от сегашните търгове, които ще продължат до 18 март. В края на борсовата сесия се появи дефицит на бонове, като за продажба имаше едва няколко оферти за дребни количества. Около половината от използваните непарични средства (за общо 8.56 млн. лв.) са заявени в компенсаторки, като цените на реституционните книжа и на инвестиционните бонове почти се изравниха за първи път в историята.

Като че ли гвоздеят в програмата беше наддаването за 100% от капитала на софийското дружество "Военно строителство инженеринг" ЕООД. Компанията е собственик на десетки имоти в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Банско и Пампорово и затова апетитите бяха значителни. Печелившата оферта беше за 8.2 млн. лв. в брой при над двойно по-ниска минимална цена. Близо 90% от кешовите постъпления на АП от търгове идват точно от това предприятие.

Интригата около приватизацията на трите топлофикационни дружества - във Враца, Казанлък и Ямбол, се отложи за по-нататък. От врачанската компания бяха продадени 30% от капитала на цена от 318 хил. лева. Купувач се оказа "Камибо" ЕООД - фирма на Христо Ковачки, който през миналата година стана известен като приватизатор на "Атоменергоремонт" и димитровградския ТЕЦ "Марица 3". Останалите 70% от "Топлофикация Враца" ще се предлагат от 9 март, като наддаването ще започне от 431.7 хил. лв. в брой. Със сделката от практически започна приватизацията на топлофикационния отрасъл в България. Досега частни станаха няколко ТЕЦ-а, чиято основна дейност обаче е производство на електрическа енергия.

Засега няма индикации, че търгът за мажоритарния пакет от врачанското дружество ще бъде отложен, въпреки че преди седмица от енергийното министерство разпратиха писма до няколко институции с искане да спре процедурата.

В понеделник можеха да се продадат и 100% от топлофикациите в Казанлък и Ямбол, но кандидати не се явиха. Днес търгът за тях ще започне от същите начални цени - съответно 1.666 млн. лева и 0.793 млн. лева.

Най-много непарични средства (компенсаторки и инвестиционни бонове) бяха използвани за приватизацията на врачанския военноремонтен завод "Вола". При начална цена от 0.745 млн. лв. победителят в закрития аукцион подаде оферта за 2.547 млн. лв. Пътностроителните дружества в Попово и Троян също си намериха купувачи и бяха продадени съответно за 301 хил. лв. в непарични средства, и 402 хил. лв. в пари.

В понеделник бяха продадени и миноритарни пакети в някои интересни компании като "Мина Чукурово", "Бургаски корабостроителници", "Кореком принцес", "Минстрой холдинг", "Пътни строежи - София" и "ЗСК - Кремиковци".

Интересът към аукциона беше толкова голям, че инвестиционните посредници дори отказваха да приемат поръчки поради физическата невъзможност да ги обработят. Мнозина от купувачите се изкушиха да играят за дружества, за които не са и чували преди, с идеята да закупят много акции на ниска цена. В крайна сметка нищо не беше продадено на минималната стойност от 1 стотинка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7850
GBP 2.4796 2.4887 2.3356
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив