28 Септември 2024, 14:45 Днес (0) | Вчера (0)

Пактът за стабилност в Югоизточна Европа обсъжда в София различни регионални политически инициативи

18 Май 2005 16:41 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

В рамките на форума специалният координатор на Пакта за стабилност Ерхард Бусек и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Гегова подписаха Загребския меморандум за разбирателство по въпросите на местното управление

На 17 и 18 май София е домакин на форум на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа, на който се обсъждат регионални въпроси. В различните срещи в рамките на форума участват около 250 делегати от над 80 страни и организации, включително представители на държави от Югоизточна Европа, на страни - членки на ЕС, от Норвегия, Швейцария, САЩ, Европейската комисия, Съвета на министрите, Мисията на ООН в Косово, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Съвета на Европа, Световната банка, Международния валутен фонд и други. На форума в София се обсъждат възможностите регионът постепенно да поеме контрола върху различни политически инициативи.
На Регионална маса на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа заместник-министърът на външните работи Петко Драганов поднесе приветствие от името на министър Соломон Паси. В него той припомни, че в учредителния документ на Пакта Европейският съюз се ангажира да приближи Югоизточна Европа до перспективата за пълно интегриране в неговите структури, включително до евентуално пълноправно членство. Днес тази цел не изглежда като далечна перспектива, а като житейски факт от нашето най-близко бъдеще, се казва в приветствието на министър Паси и се допълва, че България е блестящ пример за този процес. В приветствието се изтъква още, че българската външна политика служи на интересите на целия регион, тъй като евроатлантическата перспектива е обща цел за всички страни в Югоизточна Европа.
Срещата на Регионалната маса на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа беше предшествана от срещи на работните маси.
По време на заседанието на Работна маса 3 на Пакта, която се занимава с въпросите на сигурността, участниците се договориха да си сътрудничат по въпросите на конверсията, включително при съкращаване на част от личния състав на въоръжените сили, при преобразуване на военните бази, при намаляване на броя на обектите от военнопромишления комплекс. Те обсъдиха и теми, свързани със събирането и деактивирането на лекото въоръжение и взривните вещества с изтекъл срок на годност.
Инициативата МААРИ на Пакта за стабилност, която се занимава с въпросите на миграцията, предоставянето на убежище и връщане на бежанците по родните им места, както и напредъкът по т. нар. Охридски процес по въпросите на управление на границите, също бяха сред дискутираните теми.
На заседанието на Работна маса 1, която се занимава с въпросите на демократизацията и човешките права, участниците направиха равносметка на постигнатото през последните 6 години за развитието на регионалното сътрудничество и очертаха бъдещите насоки на взаимодействие между държавите. Парламентарното сътрудничество, местното самоуправление, проблемите на младежта и образованието бяха сред основните теми на заседанието.
Заместник-министърът на младежта и спорта на България Елица Нешевска представи доклад, в който фокусира вниманието върху проблемите на младите хора и тяхното присъствие в гражданското общество: безработицата, недостатъчното образование, затрудненията пред младежката мобилност, както и голямата дистанцираност на младите хора от политиката. Участниците в заседанието бяха единодушни, че страните от региона се сблъскват със сходни проблеми в областта на младежката политика, за чието преодоляване е необходим общ подход.
По предложение на българската страна участниците в Работната маса решиха страната ни да бъде домакин на среща, посветена на младежката тематика, която ще се състои на 6-8 юни т.г. Съорганизатори на форума ще бъдат Съветът на Европа, Пактът за стабилност в Югоизточна Европа и Европейската комисия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив