19 Април 2024, 06:29 Днес (0) | Вчера (11)

Парадоксите при застраховането на автомобил в България

30 Ноември 2012 10:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 ноември 2012, 10:15
Под лиценза на creativecommons

Проблемът при обезщетенията по Каско е, че автомобилът овехтява за периода, в който е ползвана застраховката - от началото на договора до деня на щетата

Законови промени, които да защитят шофьорите от едностранна смяна на застрахователната сума в полиците Каско - за това се обявиха от Асоциацията за защита на застрахованите.

 

Проблемът е, че автомобилът овехтява за периода, в който е ползвана застраховката - от началото на договора до деня на щетата. Тогава застрахователите образно "забравят" началната оценка и съгласно общите им условия определят обезщетението по действителна стойност в деня на събитието, съобщава TV7.

На Каско полицата е записано, че тя е 100% от действителната стойност в деня на сключване на застрахователния договор. И оттук започва овехтяването. Ако все пак имате възражения след изплатена нереално ниска застрахователна сума, търсете правата си в съда и помнете, че Законът е на ваша страна.

Какво е разликата между начална оценка и овехтяване и как потребителите да защитят своите права, разговаряхме с Ивета Кунева - застрахователен брокер, и Владимир Тодоров- председател на Българска асоциация на пострадали при катастрофи.

Според Владимир Тодоров парадоксът е, че ако трябва да се изплащат щети, оценката и следователно застраховката се променят спрямо овехтяването, а ако няма застрахователно събитие, вноските остават спрямо първоначалния договор. По този начин "недоброжелателните" застрахователи имат правото да решават, кога им е удобна оценката при сключване на договора и кога - моментните цени на пазара.

Ивета Кунева е на мнение, че трябва да има единна методика при сключване на застраховката и изплащане на обезщетенията или оценката да е една за целия договор и да не се променя. Тя посъветва при сключване на договор винаги внимателно да го четем и да питаме за всеки неясен момент, за да имаме пълна яснота под какво се подписваме.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив